Excluderea din Consiliul de Securitate al ONU, soluție împotriva statului-agresor Rusia?

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata rus, sursă foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
Armata rus, sursă foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

Reforma celei mai importante instituții a ONU ar trebui să înceapă chiar cu Federația Rusă, cred unii experți și politicieni. 

Într-un interviu pentru Reuters, președintele finlandez Alexander Stubb propune o serie de reforme ale Consiliului de Securitate. Reforma CS ONU este un subiect discutat de mulți ani, deoarece structura actuală este adesea considerată nereprezentativă pentru realitățile geopolitice moderne.

În primul rând, oficialul finlandez propune extinderea la zece a numărului de membri permanenți - un membru suplimentar ar trebui să fie din America Latină (probabil Brazilia), doi din Africa (probabil Nigeria și Africa de Sud) și doi din Asia (cel mai probabil Japonia și India).

În prezent, Consiliul este format din cinci reprezentanți permanenți (China, Franța, Rusia, Regatul Unit și Statele Unite) și 10 state cu statut de membru nepermanent. Sarcina instituției sa este de a menține pacea globală, dar rivalitatea geopolitică împiedică acest lucru.

 

Reformarea rolului în CS ONU a membrilor agresori

 

Toți cei 5 membri permanenți ai CS ONU care au drept de veto sunt într-o poziție de arbitru-jucător, dar Rusia folosește Consiliul de Securitate al ONU ca instrument prin care blochează orice decizie referitoare la invadarea Ucrainei de către Armata Rusă.

Unii experți și politicieni propun suspendarea dreptului de veto al Rusiei pe motive etice, iar președintele finlandez Alexander Stubb merge și mai departe. Acesta este de părere că Federația Rusă ar trebui să fie exclusă din Consiliul de Securitate al ONU din cauza războiului său de agresiune împotriva Ucrainei.

Rusia acționează în mod evident împotriva principiilor Cartei ONU, situație subliniată și de președintele Finlandei, care este de părere orice stat care lansează ilegal un război, „cum este cazul Rusiei acum”, ar trebui exclus din Consiliul de Securitate.

Potrivit acestuia, CS ONU ar trebui să elimine și dreptul de veto ca procedură de luare a deciziilor, conform căruia oricare dintre cei cinci membri permanenți poate bloca orice decizie a consiliului. „Niciun stat individual nu ar trebui să aibă drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU”, a declarat șeful statului finlandez.

Din păcate, punerea în discuție a locului Rusiei în Consiliul de Securitate este un scenariu improbabil în viitorul apropiat, având în vedere structura rigidă a ONU. Orice modificare ar necesita un consens larg între statele membre, inclusiv aprobarea celor cinci membri permanenți.

Adunarea Generală a ONU va avea loc săptămâna viitoare. În perioada 23-25 ​​septembrie va participa și președintele Klaus Iohannis, iar ministrul de externe Luminița Odobescu va face parte din delegație.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel