Participarea rușilor cu produse militare atât de promovate precum MiG-35 sau T-90MS vine pe fondul sancțiunilor occidentale și al poziției tensionate a Rusiei pe plan internațional, dar ridică întrebări legate de intențiile Moscovei într-o regiune aflată în zona de influență a SUA.
Cu MiG-35 și tancuri T-90 în Peru. Mesaj sau strategie rusă pe termen lung în zona de influență a SUA?
MiG-35, photo source: UAC
Experții militari de la Bulgarian Military analizează participarea Rusiei la expoziția din Peru și se întreabă dacă Rusia caută cu adevărat să parafeze un contract în Peru, o țară care pare orientată spre platforme occidentale, cum e Gripen-ul suedez, sau este aceasta o manevră strategică de a atrage alte națiuni latino-americane în diferite posibile înțelegeri și, desigur, pe termen lung o strategia de a contesta dominația SUA în regiune?
„Răspunsul se află la intersecția dintre economie, geopolitică și strategie militară, cu MiG-35 în centrul ofertei rusești”, arată sursa citată.
Decizia Rusiei de a promova MiG-35, un avion care nu a rupt gura târgului pe piața externă, tocmai într-o țară aparent înclinată către sisteme occidentale este o mișcare îndrăzneață și derutantă. Aceasta sugerează că ambițiile Moscovei depășesc o simplă tranzacție, vizând reafirmarea relevanței sale într-o regiune în care influența sa a scăzut.
Alegerea Peru este totodată strategică. Fiind un actor neutru, fără o aliniere geopolitică clară, Peru oferă o platformă cu risc redus pentru ca Rusia să interacționeze cu oficiali și factori de decizie regionali. Alexander Mikheev, directorul general al Rosoboronexport, a descris anterior Peru ca pe un „partener de lungă durată și de încredere”, amintește sursa citată.
Experții citați concluzionează că prezența MiG-35 sau a tancului T-90 în „curtea din spate” a SUA reprezintă o provocare directă la influența SUA, Moscova prezentându-se drept o alternativă viabilă pentru națiunile reticente la dominația Washingtonului.
Nu în ultimul rând, prin prezentarea unor sisteme avansate precum MiG-35 în America Latină, Rusia vizează să proiecteze o imagine de putere tehnologică și de reziliență, în contextul izolării sale după agresiunea împotriva Ucrainei.
MiG-35, un avion cu succes 0 pe piața externă
Avion multirol rusesc MiG-35
MiG-35, dezvoltat de United Aircraft Corporation din Rusia, este un avion multirol din generația 4++, derivat din MiG-29, un produs de succes din perioada Războiului Rece, aflat încă în serviciu în mai multe țări. Proiectat pentru a concura cu avioanele occidentale precum F-16 și Gripen, MiG-35 beneficiază de avionică avansată, manevrabilitate îmbunătățită și un preț mai redus.
Rușii spun că e echipat cu un radar Zhuk-AE cu scanare electronică activă care poate urmări până la 30 de ținte simultan la distanțe de peste 200 km.
Aeronava poate transporta o varietate de arme, inclusiv rachete aer-aer R-77, rachete antinavă Kh-31 și bombe ghidate cu precizie, ceea ce o face potrivită pentru superioritate aeriană, atac la sol și misiuni de recunoaștere, susține producătorul.
Cu un cost unitar estimat la aproximativ 40 de milioane de dolari – comparativ cu 60-80 de milioane pentru un Gripen sau F-16 – MiG-35 este promovat ca o alternativă rentabilă pentru națiunile care nu își pot permite platforme occidentale.
Doar că la contractele externe a bătut vântul.
Ru șii au avut mai mult noroc cu Su-35, un avion mai greu și mai scump, dar exportat în China și Iran. Recent și cu Su-57, avionul rusesc de generația a cincea cu tehnologie stealth. Amintim că recent, așa cum analiza și DefenseRomania la vremea respectivă, televiziunile din Algeria au anunțat că executivul a decis achiziția Su-57.
Rosoboronexport, agenția de stat pentru exportul de arme din Rusia, a dezvăluit anterior că un cumpărător străin nedezvăluit a plasat o comandă pentru Su-57.
Algeria e primul clinet extern al avioanelor Su-57, considerate de ruși de generația a 5-a, avioane care a căror producție a devenit subiect de telenovelă, după ce primul avion din producția de serie s-a prăbușit iar problemele tehnice la motoare au întârziat mult programul.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News