Rusia acceptă observatori germani şi francezi în strâmtoarea Kerci

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Preşedintele rus Vladimir Putin a acceptat propunerea Berlinului de a fi trimişi observatori germani şi francezi în strâmtoarea Kerci pentru a confirma că Moscova respectă libertatea de navigaţie între mările Neagră şi Azov, a anunţat vineri ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, transmite agenţia EFE.

Cancelarul german Angela ''Merkel i-a propus preşedintelui Putin să le permită experţilor germani să se deplaseze în zona strâmtorii Kerci şi să observe cum se realizează tranzitul (...) Iar preşedintele a acceptat'', a explicat ministrul rus de externe la o conferinţă de presă comună cu omologul său german Heiko Maas.

Lavrov a adăugat apoi că Merkel i-a cerut lui Putin să permită ca experţi francezi să se alăture acestei misiuni, lucru cu care liderul de la Kremlin a fost de acord. ''Totuşi, de atunci a trecut mai mult de o lună şi încă nu am văzut nicio sosire'' a vreunuia dintre aceşti experţi, a ţinut să menţioneze şeful diplomaţiei ruse.

El a precizat că o asemenea vizită se poate efectua ''în orice moment'', însă dacă propunerea germană presupune şi acordul părţii ucrainene, cum a afirmat vineri ministrul Heiko Maas, procesul s-ar putea bloca, la fel cum se întâmplă de pildă cu negocierile privind conflictul din Ucraina desfăşurate în formatul Normandia (Rusia, Ucraina, Germania şi Franţa).

Pe de altă parte, ministrul Lavrov a amintit că trecerea navelor între mările Neagră şi Azov trebuie să ţină cont de anumite norme de securitate ale podului Crimeei, inaugurat de Rusia în mai 2018 şi care uneşte această peninsulă de Rusia continentală. Rusia a construit acest pod în aşa fel încât traversarea strâmtorii Kerci se poate realiza numai printr-o porţiune îngustă, care poate fi uşor blocată de o singură navă.

Ministrul de externe german a insistat că Berlinul şi Parisul doresc să verifice că traversarea strâmtorii este garantată, deşi în ultimele săptămâni Ucraina nu a denunţat îngrădiri ale navigaţiei din partea Rusiei.

Toate aceste demersuri intervin pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina după incidentul naval de la sfârşitul lunii noiembrie când trei nave militare ucrainene au fost sechestrate cu forţa, iar echipajele lor capturate, în apropiere de strâmtoarea Kerci de către gărzile de coastă ruse sub pretextul că ar fi încălcat apele teritoriale ruse.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel