“Două bombardiere strategice Tu-95MS au efectuat un zbor planificat în spațiul aerian situat deasupra apelor neutre ale acvatoriilor Mării Barents și Mării Norvegiei. Durata zborului a fost de aproximativ cinci ore. Escortarea bombardierelor a fost asigurată de echipajele avioanelor de vânătoare MiG-31 ale armatei de forțe aeriene și apărare antiaeriană a Flotei de Nord”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția Tass.
Reprezentanții militari ruși au precizat că piloții Aviației cu rază lungă de acțiune efectuează în mod regulat zboruri deasupra apelor neutre ale Oceanului Arctic, Oceanului Atalntic de Nord, Mării Negre, Mării Baltice și Oceanului Pacific.
Toate zborurile avioanelor din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse se desfășoară în strictă conformitate cu normele de întrebuințare a spațiului aerian internațional, susține ministerul rus al apărării.
Tot luni, două avioane F-35 norvegiene au fost ridicate de la sol pentru a intercepta mai multe aeronave ruse. Potrivit oficialilor norvegieni, avioanele de luptă norvegiene au identificat, în vestul Mării Barents, 2 bombardiere strategice Tu-95, 2 aeronave de realimentare Il-78 și 4 avioane MiG-31, scrie TheBarentsObserver.
Comentariul autorului: Ținând cont de faptul că zborul bombardierelor strategice rusești a durat numai cinci ore, probabil că aeronavele nu au decolat, ca de obicei, de pe aerodromul Engels din Regiunea Saratov, ci de pe un aerodrom din nordul Federației Ruse, posibil Olenya de lângă Olenegorsk. Mai multe aeronave de tip Tu-160 și Tu-95MS au fost redislocate în zonă de mai multe luni, din cauza unor atacuri cu drone efectuate de militarii ucraineni asupra aerodromului din Engels.
Este foarte posibil ca zborul de patrulare al bombardierelor strategice rusești să aibă legătură cu exercițiile NATO, aflate în curs de desfășurare în zona Norvegiei.
Nu este exclus ca, în scurt timp, zboruri similare să se desfășoare și în regiunea Mării Baltice, unde au început manevrele NATO cu numele de cod Baltops-2023.
De regulă, Aviația cu rază lungă de acțiune (Aviația Strategică) din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse folosește zborurile bombardierelor strategice pentru a transmite anumite semnale către SUA și aliații săi din cadrul NATO. De aceea, ele sunt legate de evenimente politico-militare importante, aflate în curs de desfășurare.
Sursa: tass.ru
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News