Publicitate
Potrivit surselor publice rusești, pe 14.01.2023, Forțele Armate ale Federației Ruse au executat primul atac masiv cu rachete de croazieră asupra Ucrainei din acest an. Au fost întrebuințate toate tipurile de rachete de croazieră, respectiv cu bazare terestră, aeriană și navală. După ora 14.00, ora Kievului, au fost declanșate alerte aeriene pe întreg teritoriul Ucrainei.
Surse de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram au confirmat prezența în zona Mării Caspice a peste 10 bombardiere strategice de tip Tu-95MS. De asemenea, nave de luptă dotate cu rachete de croazieră de tip Kalibr din compunerea Flotei ruse din Marea Neagră au fost scoase pe mare.
După cum a informat publicația ucraineană Vesti, loviturile cu rachete rusești au provocat avarierea sistemelor de aprovizionare cu energie electrică din Regiunile Vinnitsa și Zhytomyr. De asemenea, mai multe explozii au fost auzite în Harkov, după care s-a anunțat că s-au intrerupt atât furnizarea curentului electric, cât și circulația metroului.
Potrivit agenției de presă Tass din Rusia, un obiectiv al infrastructurii critice a fost avariat în urma exploziilor din Regiunea Lvov. Acest lucru a fost confirmat sâmbătă de șeful regiunii Maxim Kozitsky.
“O lovitură a fost efectuată asupra unui obiectiv al infrastructurii critice din Regiunea Lvov. Sunt posibile întreruperi în furnizarea de energie electrică și de apă”, a scris acesta pe canalul său de Telegram.
Anterior, după cum a informat agenția de presă RIA Novosti, au fost semnalate explozii în orașul Dnipro, precum și în Regiunile Khmelnitsky, Nikolaev și Odesa.
De asemenea, presa ucraineană a relatat despre exploziile din Regiunile Ivano-Frankovsk și Ternopol, precum și despre activarea apărării antiaeriene din Regiunea Volyn.
Anterior, în cursul dimineții, au fost efectuate atacuri asupra unor ținte din Regiunile Harkov și Kiev. Ca urmare a uneia dintre lovituri, care, potrivit reprezentantului Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Yuriy Ignat, “a fost provocată fie de rachetă Iskander, fie de o rachetă similară de producție iraniană”, o instalație militară a fost distrusă în capitala ucraineană. Ignat a confirmat faptul că racheta nu a putut fi interceptată.
Consilierul șefului Biroului președintelui Ucrainei, Oleksiy Arestovich, a scris pe canalul său de Telegram că bombardamentele de astăzi ar putea fi unele dintre cele mai intense de la începutul conflictului.
Comentariul autorului: Trebuie semnalat faptul că este vorba despre primul atac de anvergură de la începutul anului, dar și despre primele lovituri masive cu rachete de croazieră de la schimbarea conducerii grupării de trupe ruse din zona „operației militare speciale”. După cum este cunoscut, în urmă cu câteva zile, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, l-a numit la conducerea operațiunilor din Ucraina pe șeful Statului Major General (SMG) al Forțelor Armate, general de armată Valeri Gherasimov. Acesta este secondat de fostul comandat al trupelor ruse, respectiv comandantul Forțelor Aerocosmice, general colonel Serghei Surovikin, comandantul Forțelor Terestre, generalul colonel Oleg Saliukov, și unul dintre locțiitorii șefului SMG, general colonel Aleksei Kim.
Atacul masiv cu rachete din 14 ianuarie arată faptul că strategia principală a trupelor ruse nu s-a schimbat odată cu modificările efectuate la conducerea acestora. Cel mai probabil, loviturile cu rachete de croazieră vor fi executate ca și până acum la intervale de aproximativ 10-12 zile, pentru a acorda timpul necesar trupelor pentru evaluarea rezultatelor atacurilor și pentru stabilirea de ținte noi.
Pe parcursul lunii decembrie, au fost executate trei atacuri masive cu rachete de croazieră, în zilele de 05, 16 și 29, respectiv câte unul în fiecare decadă.
Știrea inițială:
Mai multe explozii s-au făcut auzite sâmbătă dimineaţa la Kiev, responsabili ucraineni afirmând că bombardamente ruse au avut drept ţintă infrastructuri-cheie ale capitalei.
De asemenea, în regiunea Harkov (nord-est), "inamicul a lansat un nou atac cu rachete asupra unor infrastructuri esenţiale", a declarat guvernatorul Oleg Sineghibov. Întreruperi de curent ar putea avea loc în acest oraş, al doilea ca mărime al Ucrainei, a adăugat el.
Atacuri au mai fost semnalate mai la sud, în regiunea Zaporojie.
"Inamicul a atacat din nou teritoriul Ucrainei", a declarat şi guvernatorul regiunii Cerkasî (centru), Igor Tanurts, adăugând că se aşteaptă la noi alerte la scară largă în mijlocul zilei de sâmbătă.
După o serie de eşecuri militare pe teren la finalul verii şi în toamnă, Kremlinul a schimbat tactica şi, în octombrie, a început să atace cu regularitate, folosind zeci de rachete şi de drone, transformatoarele şi centralele electrice din Ucraina. Companiile electrice ucrainene depun toate eforturile pentru a restabili cât mai repede reţeaua, în timp ce iarna se instalează tot mai mult în Ucraina.
Pe linia frontului, luptele pentru oraşul Soledar "continuă", a afirmat vineri seara Statul Major ucrainean, fără a da mai multe detalii.
Înainte de aceasta, Ministerul Apărării rus a afirmat că "a eliberat" acest oraş, "în seara zilei de 12 ianuarie". Armata rusă a salutat şi "acţiunile curajoase" ale combatanţilor din grupul de mercenari Wagner, care "au întreprins asaltul direct împotriva cartierelor rezidenţiale din Soledar".
Prin ocuparea oraşului Soledar trupele ruse şi-ar putea consolida poziţiile pentru a intensifica asaltul asupra localităţii Bahmut şi le-ar fi deschisă calea către oraşele Sloviansk şi Kramatorsk. O importanţa strategică au şi minele de sare din Soledar, cu reţeaua lor de tuneluri de circa 300 de kilometri.
Statele Unite sunt de părere că aliatul preşedintelui rus Vladimir Putin, Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner, este interesat să preia controlul asupra minelor de sare din apropierea oraşului ucrainean Bahmut.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News