Investigația raportează că elementele sistemelor de rachete antiaeriene S-400 au fost mutate din cel puțin două situri de apărare aeriană rusești. Locul exact al relocării lor rămâne incert. Cu toate acestea, analiştii OSINT au sugerat că aceste sisteme de apărare antiaeriană au fost desfăşurate cel mai probabil în regiunea Rostov pe Don.
Jurnaliștii au constatat că mutarea acestor sisteme a coincis cu creșterea numărului de zboruri ale avioanelor militare rusești de transport An-124 și Il-76 din Kaliningrad, care au trecut peste Marea Baltică spre partea continentală a Rusiei.
Mai mult, în timp ce zburau deasupra teritoriului Federației Ruse, piloții au oprit transponderele care permiteau urmărirea traseului și a locului de aterizare a aeronavelor.
Elemente ale sistemelor rusești de apărare aeriană au fost redislocate la sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie în Kalinigrad.
Sistemul antiaerian rus S-400 (cod NATO SA-21 Growler), de ultimă generaţie, are o rază lungă de acţiune şi este conceput pentru a distruge aeronave, rachete de croazieră şi balistice, dar şi ţinte la suprafaţă la o distanţă de până la 400 de kilometri.
După ce a analizat imagini din satelit, Bellingcat a descoperit că cel puțin unele părți ale sistemului de apărare aeriană S-400 au fost mutate de pe amplasamentul de apărare aeriană din apropierea orașului Gvardeysk.
De asemenea, se presupune că unele componente ale sistemelor de apărare antiaeriană ar fi putut fi mutate de pe amplasamentul situat la vest de Kaliningrad, lângă Golful Primorskaya.
Cu toate acestea, nu este încă posibil să se verifice cu exactitate aceste informații din cauza calității slabe a imaginilor din satelit, care este legată de condițiile meteorologice din perioada în cauză.
Mutarea sistemelor rusești de apărare aeriană mai aproape de granița cu Ucraina indică probabil faptul că rușii încearcă să compenseze pierderile suferite de sistemul lor de apărare aeriană în urma loviturilor repetate ale Ucrainei asupra unor poziţii ale forţelor ruse din teritoriile ucrainene aflate sub ocupaţie.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News