Numărul unor asemenea interceptări a fost anul trecut aproape dublu faţă de cel din 2021, a confirmat un purtător de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice, în urma unei relatări a grupului media german Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).
Totuşi, surse NATO afirmă că respectiva creştere a fost nu doar urmarea unei activităţi mai intense a forţelor aeriene ruse, dar şi a unei prezenţe mai solide a NATO pe flancul estic după izbucnirea războiului din Ucraina.
Majoritatea misiunilor au avut loc deasupra Mării Baltice.
Un oficial NATO a declarat pentru RND că marea majoritate a interceptărilor au fost ''sigure şi profesioniste''.
În câteva ocazii, aviaţia militară rusă a desfăşurat manevre riscante în apropierea unor avioane de recunoaştere aliate, neînarmate, ce zburau în spaţiul aerian internaţional, a spus purtătorul de cuvânt al NATO.
Interceptările implică zboruri ale avioanelor de vânătoare ale NATO în timpul cărora ele verifică dacă un anumit avion reprezintă sau nu o ameninţare. Dacă este necesar, avionul respectiv poate fi oprit prin forţă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News