Detaliile despre noua rachetă le-au fost prezentate ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, și președintelui nord-coreean, Kim Jong-un, de către comandantul Aviației cu rază lungă de acțiune din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse, general locotenent Serghei Kobylash.
“Aeronava Tu-160 poate amplasa în compartimentele interne două casete cu câte șase rachete X-BD fiecare. Noile rachete de croazieră au o bătaie de peste 6.500 de kilometri”, a precizat Kobylash pentru cei doi oficiali.
De asemenea, comandantul Aviației cu rază lungă de acțiune a menționat și faptul că bombardierele de tip Tu-22M3 întrebuințează o nouă rachetă de croazieră, cu o unitate de luptă (ogivă) cu o greutate crescută la 1.700 de kilograme.
Ce știm despre noua racheta de croazieră X-BD. Rusia a mărit cu 1.000 km raza de acțiune și cel mai probabil o va integra pe noile bombardiere Tu-160M
Tu-160M, foto: Ministerul Apărării din Rusia
Comentariul autorului: Deocamdată, din sursele publice se cunosc puține lucruri despre racheta de croazieră X-BD. Primele anunțuri despre dezvoltarea acesteia au fost făcute de către reprezentanții militari ruși la începutul anului 2017, după care nu s-a mai vorbit despre ea.
După câte se pare, noua rachetă are o lungime de 10 metri, un diametru de 0,8 metri și o bătaie de peste 6.500 de kilometri. Spre comparație, racheta folosită în prezent de bombardierele strategice rusești de tip Tu-160, repsectiv X-101, are o lungime de 7,45 metri, un diametru de 0,74 de metri și o bătaie de peste 5.500 de kilometri.
Acest lucru înseamnă că raza de acțiune a noii rachete destinate bombardierelor strategice a crescut cu aproximativ 1.000 de kilometri, fapt ce îi va permite aeronavei să efectueze lansări din afara ariei de acoperire a apărării antiaeriene a adversarului.
Probabil că noile rachete vor fi folosite, în principal, de bombardierele modernizate la versiunea Tu-160M. Potrivit planurilor curente, până la sfârșitul anului 2023, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse ar urma să primească în dotare primele patru bombardiere Tu-160M: două dintre acestea au fost construite de la zero, iar alte două au fost profund modernizate, pe baza unor avioane Tu-160 aflate deja în dotarea Aviației Strategice.
În ceea ce privește bombardierele cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 trebuie spus că, în prezent, acestea utilizează rachete de croazieră de tip H-22 și H-32, ale căror ogive au o greutate de aproximativ 1.000 de kilograme. Noile rachete, cu unități de luptă de 1.700 de kilograme, vor crește puterea de lovire a aeronavelor.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News