Imaginile sunt surprinse în gara din orașul Chelyabinsk, aflat în estul Rusiei, la est de Urali.
Pe fotografii pot fi văzute clar camioane americane Studebaker, transportate pe mai multe garnituri de tren.
???? #Mobilization: Looks like the Studebaker-US6 trucks United States provided the Soviet Union during WW2 as part of Lend-Lease to defeat Hitler.
— Igor Sushko (@igorsushko) September 26, 2022
US sent nearly 200,000 Studebaker trucks on 2,803 ships across the ocean. Trucks are now marked with "Z." Chelyabinsk, #Russia. pic.twitter.com/Z56EUcPxlY
Aceste camioane au fost donate Uniunii Sovietice în perioada 1941-1945. Se estimează că pe durata războiului au fost donate aproximativ 200.000 de astfel de camioane.
Pe rețelele de socializare au apărut numeroase postări care speculează că „scoaterea de la naftalină” a tehnicii americane are legătură cu decretarea mobilizării parțiale.
Postarea de mai sus de pe Twitter, sugerează că autovehiculele Studebaker sunt marcate acum cu semnul „Z” (simbolul invaziei ruse asupra Ucrainei), însă pe fotografii nu e vizibil acest lucru.
E foarte posibil ca transportul camioanelor americane Studebaker să nu aibă legătură cu războiul din Ucraina, însă apariția lor în acest context a dat naștere la multe speculații.
Americanii au calculat ajutorul acordat URSS în timpul celui de-al Doilea Război Mondial: 160 de miliarde de dolari
„Din 1941 până în 1945 au fost livrate 400.000 de jeepuri și camioane, 14.000 de avioane, 13.000 de tancuri, arme, muniție, tehnică militară, medicamente, pături, încălțăminte, milioane de tone de produse petroliere și mâncare, toate în valoare de 11,3 miliarde de dolari (180 de miliarde la valoarea din 2016). Din punct de vedere tehnic, acesta a fost un împrumut, dar la sfârșitul războiului, S.U.A. nu au căutat sau așteptat prea multe în ceea ce privește rambursarea de către URSS. În memoriile sale, Nikita Hrușciov a descris modul în care Stalin a subliniat valoarea ajutorului: „El a declarat direct că, dacă Statele Unite nu ne-ar fi ajutat, nu am fi câștigat războiul” - se arată într-o postare a Ambasadei Statelor Unite ale Americii.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News