Unele surse din Damasc au insinuat că neoficializarea acestei numiri reflectă creșterea influenței ruse în Siria în detrimentul celei iraniene, în timp ce altele au considerat că decizia nu a fost o promovare, ci mai degrabă o "înghețare" a lui Hassan.
Ieri, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului din Londra (OSDO) a anunțat că generalul-maior Suhail al-Hassan a fost numit comandant al Forțelor Speciale după ce a fost comandantul Diviziei 25, mare unitate susținută de ruși, a cărei comanda a fost preluată de generalul-maior Saleh Abdullah.
OSDO a adăugat: "Suhail Al-Hassan este promotorul strategiei butoaielor explozive folosite în timpul operațiilor militare din cartierele estice din Alep, pe care a aplicat-o oriunde a mers. Al-Hassan este, de asemenea, considerat una dintre cele mai proeminente figuri militare apropiate de Rusia , a antrenat și a trimis mulți mercenari să participe la războiul rusesc împotriva Ucrainei".
Al-Hassan este, de asemenea, una dintre figurile care au fost supuse sancțiunilor internaționale pentru comiterea crimelor de război. Știrea, care nu a fost anunțată oficial de Damasc, așa cum se obișnuiește atunci când au loc schimbări care îi afectează pe ofițerii superiori din serviciile de securitate și din armată, a fost vehiculată și de multe site-uri web pro-autorități, site-uri de opoziție și conturi de socializare.
Site-ul web "Al-Sharq News - Syria" preciza pe contul său de pe platforma "X": "Damascul l-a numit pe generalul-maior Suhail Al-Hassan, supranumit Tigrul, comandant al Forțelor Speciale, și pe generalul-maior Saleh Abdullah, ca succesor al său la comanda Diviziei 25 sprijinită de Rusia. Numirea lui Al-Hassan pentru a-i succede generalului de brigadă Mudar Muhammad Haider, care este apropiat de Iran, indică faptul că Rusia încearcă să supună Forțele Speciale influenței sale, mai ales că este una dintre cele mai importante forțe din Damasc care operează sub umbrela influenței iraniene după Divizia a IV-a, care este condusă de Maher, fratele lui Bashar al-Assad".
O consecință a răcirii relațiilor dintre Siria și Iran
Sursele de monitorizare din Damasc au declarat pentru Asharq Al-Awsat: "Tigrul este susținut de Rusia, iar această chestiune nu este ascunsă nimănui, iar noua numire reflectă o creștere a influenței Rusiei în Siria în detrimentul influenței iraniene, mai ales că există indicatori care au apărut recent care arată o răcire a relației dintre Damasc și Teheran, iar aceasta a crescut după atacurile israeliene asupra cartierului general al comandanților Gărzii Revoluționare Iraniene din orașele siriene și acuzațiile presei iraniene că Damascul ar fi fost infiltrat de Israel".
Sursele au subliniat că unul dintre indicatorii creșterii influenței Rusiei este desfășurarea de către Moscova a mai multor puncte de observare în zonele adiacente Israelului în Golan, unde sunt desfășurate miliții iraniene și miliții loiale Teheranului, iar această desfășurare a crescut de la izbucnirea Războiul din Gaza din 7 octombrie anul trecut.
Pe de altă parte, potrivit surselor, "de mai bine de o lună au loc evoluții care sugerează o răcire a relațiilor siriano-iraniene, pe care oficialii din cele două țări le descriu prin intermediul platformelor media ca fiind bine stabilite, istorice și solide".
Sursele au subliniat că una dintre aceste evoluții este absența Iranului, prin oficialii săi, poze cu Khamenei și președintele țării și steaguri, de la evenimentul "Ziua Internațională a Quds [nr - Ierusalimului]" care a avut loc vinerea trecută, în tabăra Yarmouk, la sud de Damasc, menționând că reprezentarea Teheranului cu aceeași ocazie în anii precedenți a fost la nivelul reprezentantului lui Khamenei în Siria sau ambasadorului Teheranului la Damasc, precum și absența completă a pozelor secretarului general al Hezbollah-ului libanez, Hassan Nasrallah, și a bannerelor partidului. Totuși, la eveniment a fost un reprezentant al partidului, dar acesta nu a ținut un discurs.
Numirea lui Al-Hassan are și alte rațiuni politice
Unele surse de monitorizare consideră numirea "Tigrului" în această funcție ca "o înghețare a puterilor și influenței sale", observând că această cale a început când Al-Hassan a fost invitat să participe la o întâlnire între președintele rus Vladimir Putin și președintele Bashar Al-Assad, la baza Hmeimim din Latakia, în care Al-Hassan “a apărut ca omul puternic al Rusiei". Acesta a reușit să-și înscrie gruparea în armata regulată siriană, sub numele Divizia 25, și să o facă o divizie afiliată armatei.
Însă, odată cu această funcție, Al-Hassan a devenit membru al Consiliul Militar și, la fel ca orice ofițer, poate fi demis și înlocuit cu un altul.
Este de remarcat faptul că președintele sirian Bashar al-Assad a prezidat o întâlnire a "liderilor serviciilor de securitate din armată și forțele armate", la începutul acestui an, după schimbări bruște de securitate care au afectat centre sensibile de securitate din Siria, unde generalul-maior Ali Mamlouk a fost numit consilier al Președintelui Republicii pentru afaceri de securitate, iar generalul-maior Kifah al-Mulhim a fost numit în funcția de șef al Oficiului pentru Securitate Națională, în timp ce generalul-maior Kamal Hassan a fost transferat de la președinția Filialei Palestina, pentru a deveni șef al Diviziei de Informații Militare, succedându-i generalului-maior Kifah Al-Mulhim.
Al-Assad a subliniat, "rolul proactiv și preventiv al serviciilor de securitate în combaterea organizațiilor teroriste și în urmărirea constantă a celulelor care încearcă să dăuneze securității și siguranței națiunii".
Restructurarea serviciilor de securitate și coordonarea activității acestora este una dintre provocările Damascului după evoluțiile înregistrate în ultimul an, odată cu începerea reluării relațiilor sale cu mediul arab, precum și exigențele în abordarea dosarelor de combatere a terorismului, contrabandei de droguri și securității granițelor cu țările vecine, în special Iordania și Irak.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News