Publicitate
„Ne îndreptăm rapid și cu hotărâre către modernizarea F-35 și le încorporăm în planificarea și în exercițiile noastre pe măsură ce aceste capabilități devin accesibile”, a declarat Jessica Cox, directorul Direcției de politică nucleară a NATO, la Bruxelles.
„Până la sfârșitul deceniului, majoritatea, dacă nu toți, aliații noștri vor fi făcut tranziția”, a adăugat aceasta, vorbind în timpul unei discuții online despre Centrul de Descurajare al Alianței pentru Arme Nucleare Avansate, un think tank din Washington.
Conceptul de partajare nucleară al alianței datează din anii 1960. Acesta prevede ca țările din Europa care nu dispun de arme nucleare să aibă instalate bombe atomice tactice (de putere relativ mică) pe aeronave special destinate, pe care să le poată lansa rapid asupra adversarului în cazul unui atac inițiat împotriva NATO.
Ideea este de a descuraja atacurile menținând doctrina actuală, comunicând-o potențialilor agresori și folosind-o ca monedă de schimb în timpul conflictelor cu potențială dimensiune nucleară, a precizat Cox.
Armata Statelor Unite depozitează aproximativ 150 de bombe gravitaționale B-61 în Belgia, Germania, Țările de Jos, Italia și Turcia pentru acest gen de misiuni, potrivit unei informații recente a centrului de analiză Chatham House cu sediul în Marea Britanie.
Germania a ales F-35 și datorită capacităților sale nucleare, într-o decizie istorică pentru producătorul american Lockheed Martin
Însă aeronavele F-16 și Tornado, destinate pentru această sarcină de către grupul „de bază” al aliaților europeni, devin uzate moral, determinând valul recent de decizii de modernizare, toate în favoarea avionului F-35 fabricat de Lockheed Martin.
Noul guvern german a ales F-35 special pentru misiunea de partajare nucleară, angajându-se să achiziționeze până la 35 aparate. Decizia a urmat, unor discuții interne îndelungate cu privire la continuarea participării Germaniei la responsabilitatea partajării nucleare, o dezbatere care pare să se fi atenuat după invadarea Ucrainei de către Rusia.
După cum mai precizează Jessica Cox, caracteristicile avansate ale aeronavei F-35 vor spori capacitățile de descurajare și ale altor membri ai alianței, precum Polonia, Danemarca sau Norvegia, care ar putea fi însărcinați să susțină misiuni reale de partajare nucleară.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News