În același timp, declarația generalului Karakaev a evidențiat că sfârșitul unei ere pentru acest ICBM cu combustibil solid are loc în contextul finalizării procesului de reînarmare cu sistemele mobile de rachete cu bazare la sol RS-24 Yars.
Generalul a mai precizat că eforturile au vizat și îmbunătățirea categoriei de rachete bazate în silozuri, în special prin creșterea numărului de complexe de rachete care intră în serviciul de luptă în Kozelsk, regiunea Kaluga.
RS-12M Topol, cunoscut în terminologia NATO ca SS-25 “Sickle” (trad. „Seceră”) a reprezentat o piatră de temelie a arsenalului strategic al Rusiei. Dezvoltat pe baza sistemelor predecesoare Temp-2S și Pioneer, emblematicul Topol cu o rază de acțiune de peste 11.000 km a fost o componentă semnificativă a capacității de descurajare nucleară a Rusiei.
Programul prevede ca unele dintre ICBM-urile Topol retrase să fie reutilizate în activitățile aero-spațiale civile, ca rachete purtătoare Start-1, după cum a informat proiectantul-șef al Institutului de Tehnologie Termică din Moscova, Yuri Solomonov. Această reconfigurare ar putea fi utilizată în două subprograme axate pe dezvoltarea grupărilor de sateliți de dimensiuni mici, exploatând “confortul” rachetelor Start-1 ca vehicule de lansare.
În 1999, sursele publice confirmau prezența a nu mai puțin de 360 de sisteme de lansare Topol distribuite în zece divizii din cadrul RVSN.
Comentariul autorului: Programul privind modernizarea RVSN pare să se deruleze fără a fi afectat prea mult de războiul purtat de Rusia în Ucraina și de sancțiunile fără precedent impuse Moscovei. Demersul de renunțare la rachetele depășite tehnologic pare însă ca s-a limitat doar la sistemele Topol, nu și la versiunea mai modernizată a acestora Topol-M.
În decembrie 2020, același general Karakaev declara că RVSN primiseră deja peste 150 de complexe de rachete noi de tip Yars (cunoscute și sub denumirea Topol MR), anunțând că programul de reînzestrare a RVSN se va finaliza în 2021 și că planificarea prevedea înlocuirea “în scurt timp” a sistemelor RS-12M Topol cu “cele mai moderne rachete de tip Yars”.
Potrivit surselor rusești, rachetele și instalațiile de lansare ale ICBM-urilor Yars au posibilitatea să primească comenzi de la cele mai moderne sisteme de conducere, inclusiv atunci când sistemul se află în poziția “în patrulare”, scurtând semnificativ timpul pentru pregătirea și executarea unui atac nuclear de răspuns.
În prezent, în dotarea RVSN se află rachete balistice intercontinentale Yars în două versiuni: una dotată cu ogive ușoare, care este unificată parțial cu rachetele balistice cu bazare navală Bulava și Lainer, și una mult mai puternică, Yars-S, cu ogive din clasa medie de putere.
Pe lângă acestea, în 2019 rușii au anunțat că efectuează teste constructive de zbor pentru versiunea Yars-M, despre care Solomonov declara că va avea focoase cu sisteme individuale de propulsie după decuplare, ceea ce va extinde semnificativ zona de acoperire a geografiei țintelor la o singură lansare. Până acum nu sunt semnale că s-au făcut progrese semnificative în finalizarea acestui proiect despre care s-a vorbit prima dată în 2012, însă, în perspectivă, Kremlinul dorește ca rachetele Yars moderne să fi înarmate cu focoase hipersonice.
În concluzie, în dotarea celor 12 divizii de rachete din cadrul RVSN se regăsesc în prezent sisteme de rachete strategice, mobile și staționare de tipul R-36M2 Voevoda (SS-18 Satan), UR-100N UTTH (SS-19 Stiletto), RS-12M Topol-M (SS-27 Sickle B) și Yars (SS-29 sau SS-27 Mod 2).
În ceea ce privește sistemele Sarmat, sursele oficiale din Rusia au anunțat recent că primul regiment special destinat va fi înființat în cursul acestei luni, decembrie 2023, deși testele constructive de zbor ale rachetei nu au fost încă finalizate și continuă să se desfășoare.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News