Rusia a recunoscut, pentru prima dată, concentrarea de trupe la granița cu Ucraina: “Este necesară din cauza unei situații tensionate”

Ionel Copcea |
Data publicării:

În cadrul unui interviu acordat postului de televiziune CNN, pe 16.01.2022, secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a recunoscut problemele create pentru securitatea Rusiei de acumularea de forțe ale NATO în apropierea frontierelor sale occidentale.

Potrivit declarațiilor sale, ca răspuns la exercițiile la scară largă ale NATO, la avansarea infrastructurii militare și a sistemelor de armament ale Alianței până la granițele Federației Ruse, precum și la activitățile aviației militare a unui potențial adversar, Moscova este nevoită să păstreze un anumit număr de trupe și echipamente în zonele de frontieră.

“Trupele ruse se află pe teritoriul Federației Ruse, în apropierea graniței cu Ucraina, și considerăm că este necesar să le lăsăm acolo, în fața unei situații foarte tensionate”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Peskov a exprimat și îngrijorarea autorităților de la Moscova cu privire la pătrunderea treptată a NATO pe teritoriul Ucrainei și apariția în această țară a armelor occidentale și a instructorilor care predau operațiunile ofensive pentru Forțele Armate ale Ucrainei. Toate acestea aduc relațiile dintre Rusia și Alianța Nord-Atlantică la “liniile roșii” trasate anterior, ceea ce amenință în mod serios securitatea Federației Ruse.

În plus, Dmitri Peskov a subliniat faptul că reprezentanții Kremlinului nu intenționează să se consulte cu nimeni cu privire la desfășurarea de rachete în Regiunea Kaliningrad. Potrivit precizărilor sale, este vorba despre un teritoriu rusesc, iar Moscova are dreptul exclusiv de a decide despre desfășurarea oricăror arme necesare în regiune.

Comentariul autorului: Este pentru prima dată când un oficial rus recunoaște concentrarea de trupe la frontiera cu Ucraina, din cauza unei situații tensionate.

Până în prezent, reprezentanții ruși au afirmat că deplasările de trupe pe teritoriul Federației Ruse fac parte din procesul normal de pregătire pentru luptă al acestora.

Un alt aspect interesant care rezultă din declarațiile secretarului de presă al Kremlinului constă în faptul că dislocările de trupe la frontierele occidentale nu sunt îndreptate, de fapt, împotriva Ucrainei, ci trebuie interpretate într-un context mai larg, ca o replică la acțiunile NATO.

Așadar, în contextul eșuării previzibile a negocierilor dintre Rusia și SUA, respectiv Rusia și NATO, nu trebuie să ne așteptăm neapărat la o intervenție militară împotriva Ucrainei, ci la un răspuns politico-militar, mult mai amplu, care poate avea în vedere și alte zone și teritorii. Bineînțeles că setul de măsuri ar putea include chiar invadarea, fie și parțială a Ucrainei, pentru “protejarea cetățenilor ruși din estul țării și pentru oprirea avansării Alianței către frontierele rusești”.

Probabil, replica Federației Ruse va viza dislocarea de armamente ofensive, existente și aflate în curs de dezvoltare, precum și de trupe noi de-a lungul liniei de contact cu NATO, adică de la Marea Barents și până la Marea Neagră, cu accent pe Regiunea Kaliningrad și Peninsula Crimeea. În același timp, Rusia va încerca să facă presiuni permanente în proximitatea teritoriului american, inclusiv prin deschiderea de baze militare și dislocarea de rachete în Cuba și Venezuela, precum și prin întărirea prezenței navale, în special a patrulării cu submarinele nucleare, în Oceanul Atlantic și Oceanul Pacific.

Nu în ultimul rând, ar putea fi vizați o serie de aliați ai SUA din cadrul NATO, în special Marea Britanie, care pare să fie partenerul cel mai fidel, implicat în mod activ în crearea unei situații tensionate în Marea Neagră și în Ucraina. Noile nave de suprafață și submarinele nucleare rusești dotate cu rachete hipersonice Zircon ar putea să facă parte parte din planul de răspuns al Federației Ruse.

Având în vedere apropierea de teritoriul rusesc și de prezența facilităților și militarilor americani pe teritoriul național, cu siguranță că și România va fi inclusă pe lista măsurilor, în special militare, adoptate de autoritățile de la Moscova.

În primul rând, țara noastră ar putea fi vizată de rachetele de croazieră de tip Kalibr din dotarea navelor și submarinelor Flotei ruse din Marea Neagră, precum și de noi armamente ce vor putea fi aduse în Crimeea, respectiv rachete de croazieră cu bătaie crescută ale complexelor operativ-tactice Iskander-M sau rachete hipersonice cu bazare aeriană dispuse pe platforme purtătoare precum Tu-22M3 sau Mig-31K. 

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel