Rusia a recunoscut avarierea a două dintre cele mai moderne avioane de luptă Su-57 de către UAV-uri ucrainene (Foto)

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagini din satelit cu un avion de luptă Su-57 avariat pe aerodromul Akhtubinsk. Sursa Foto: Maxar Technologies.
Imagini din satelit cu un avion de luptă Su-57 avariat pe aerodromul Akhtubinsk. Sursa Foto: Maxar Technologies.

Noile imagini din satelit obținute luni de către analiştii publicaţiei The War Zone de la compania Maxar Technologies arată o imagine mai clară a avionului rusesc de luptă de ultimă generație Su-57 Felon, avariat în urma unui atac cu drone ucrainene asupra unei baze aeriene din regiunea rusă Astrakhan.

Noile imagini arată, de asemenea, alte trei Su-57 Felon, cele mai avansat avioane de luptă ale Rusiei, pe pista bazei aeriene Akhtubinsk, situată la aproximativ  589 de kilometri de linia frontului, în Rusia, înainte și după atacul din 8 iunie.

Cel mai important este că imaginile postate duminică de Direcția de Informații a Apărării (GUR) din Ucraina s-au concentrat strict pe singurul Su-57 Felon despre care au susținut că a fost avariat, dar aceste imagini mai detaliate, realizate înainte și după atac, oferă mult mai mult context și posibilitatea unei analize comparative.

Avionul care apare în mijlocul noilor imagini prezentate de Maxar Technologies și analizate de publicaţia The War Zone este cel despre care Ucraina a spus că a fost avariat. Acesta se află sub un schelet metalic care servește drept adăpost, fără nicio acoperire.

Într-o imagine din 7 iunie, înainte de atac, există o ușoară decolorare pe planșeul de beton din stânga aeronavei, dar nu există urme de carbonizare sau cratere.

De asemenea, pe planșeul de beton este pictată silueta unui Su-57, pe care rușii l-au folosit în încercarea de a perturba operațiunile de atac ucrainene.

Cea de-a doua imagine publicată de Maxar Technologies arată aceleași avioane Su-57 Felon staţionate pe pistă după atacul din 8 iunie. La fel ca imaginea publicată de GUR, aceasta prezintă urme de carbonizare și ceea ce acum este în mod clar un mic crater în stânga cabinei de pilotaj a avionului din mijloc. 

Cel mai probabil, explozia și mai ales schijele rezultate în urma unei astfel de detonări din ar fi ciuruit foarte probabil fuzelajul avionului și ar fi provocat alte daune. O altă urmă de carbonizare se vede în partea din spate a avionului, cu ceea ce pare a fi o mică gaură în beton.

Între timp, Rusia a recunoscut că dronele ucrainene au avariat două dintre cele mai recente avioane de luptă Su-57 pe aerodromul Akhtubinsk din regiunea Astrakhan.

Acest lucru a fost confirmat de propagandistul rus Ilia Tumanov, care conduce canalul Fighterbomber, potrivit publicaţiei ucrainene Militarnyi.

După cu şi DefenseRomania a precizat, atacul asupra aerodromului rusesc a fost efectuată pe 8 iunie de către ucraineni, vizând mai multe facilităţi militare ruseşti.

A doua zi, Direcția de Informații a Apărării (GUR) din Ucraina a prezentat o imagine din satelit, nu foarte clară,  cu un Su-57 avariat. Cu toate acestea, serviciile ucrainene de informații au raportat ulterior că cel puțin două dintre cele mai noi avioane de luptă ale ruşilor au fost avariate.

În seara zilei de 10 iunie, propagandistul rus Ilia Tumanov a scris într-o telegramă că două Su-57 au fost avariate. Potrivit acestuia, unul dintre avioanele de vânătoare a fost grav avariat, iar acum se analizează dacă este oportun să fie reparat. Propagandistul a spus că ar fi vorba despre un prototip care nu ar putea participa la ostilități.

Cu toate acestea, este imposibil de verificat acest lucru, deoarece declarațiile rusești nu pot fi de încredere. Al doilea Su-57 ar fi suferit avarii minore și urmează să fie reparat la fața locului.

Se susține că aerodromul Akhtubinsk din regiunea Astrakhan a fost atacat de trei drone ucrainene, dintre care niciuna nu a fost doborâtă de apărarea aeriană rusă. Propagandistul se plânge de ineficiența apărării antiaeriene și susține că doar militarii care folosesc arme de calibru mic au încercat să doboare dronele.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel