Rusia a publicat pentru prima dată un video cu lansarea bombei FAB-3000 asupra Ucrainei, de puterea unei nucleare tactice. Și nu de un bombardier Tu-22 cum era de așteptat

Darius Muresan |
Data publicării:
Avion rus de tip Su-34 lansând o bombă FAB-3000; Photo source: Screenshot Ministerul Apărării din Rusia via The Aviationist
Avion rus de tip Su-34 lansând o bombă FAB-3000; Photo source: Screenshot Ministerul Apărării din Rusia via The Aviationist

Pentru prima oară Rusia a dat publicității un material video cu lansarea unei bombe FAB-3000 asupra Ucrainei, bombă de trei tone cu o putere comparabilă cu a unei bombe nucleare tactice. Experții se așteptau ca platforma de lansare să fie un bombardier strategic, dar se pare că lucrurile nu stau așa.

La mijlocul lunii iunie bomba de aviație explozivă de tip FAB-3000, cu o greutate de peste trei tone, dotată cu un modul universal de planare și corecție (UMPC), a fost întrebuințată pentru prima dată pe direcția Harkov.

Informația fusese atunci confirmată de Moscova care a publicat imagini video cu momentul impactului, dar până în prezent nu au fost publicate imagini cu lansarea efectivă a bombei.

În martie 2024 când industria rusă a reluat producția de FAB-3000, expertul militar ucrainean, Oleg Starikov, colonel în retragere din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), a atras atunci atenția că noua bombă rusească poate fi comparată ca putere cu armele nucleare tactice.

Mulți experți au considerat că e puțin probabil ca FAB-3000 să fi fost lansată de pe un Su-34 și, cel mai probabil, a fost vorba de un Su-24 sau un bombardier Tu-22M.

 

Primele imagini video cu lansarea bombei rusești FAB-3000. Iar avionul care a lansat bomba e un Su-34. Ce știm despre FAB-3000

 

Rușii au dat publicității imagini video cu lansarea FAB-3000. Și, așa cum se poate observa din analiza imaginilor, platforma de lansare e un Su-34. În mod cert modificat pentru a putea integra FAB-3000.

 

 

În descrierea publicată de Ministerul Apărării din Rusia se precizează că un bombardier de tip Su-34 a lovit în Ucraina un obiectiv militar cu o bombă aeriană FAB-3000 cu modul universal de planare și corecție din zona de responsabilitate a Sever Group of Forces. În contextul în care grupul acționează pe direcția Harkov și Sumî cel mai probabil lansarea a avut loc în Harkov și nu e exclus ca imaginile video să fie de la mijlocul lunii iunie.

FAB-3000 au o rază de distrugere continuă de 230 de metri, iar fragmentele își păstrează puterea de ucidere la o distanță mai mare de 1.200 de metri.

2. Bombă FAB-... (fab-3000_68683400.jpg)

Bombă FAB-3000, imediat după lansarea ei de către un Su-34 rus; Photo source: Screenshot Ministerul Apărării din Rusia via The Aviationist

Oleg Starikov, colonel ucrainean în retragere SBU, e cel care a comparat puterea FAB-3000 cu o bombă nucleară tactică.

Specialistul ucrainean a menționat faptul că Rusia produce de mult timp bombe de aviație FAB-250, FAB-500 și FAB-1500, la care se adaugă acum cele de tip FAB-3000. Acestea din urmă, pot distruge zone fortificate.

“Noua bombă de aviație dispune de o tonă și jumătate de explozibil. Dacă lovește pe cineva, se descompune în molecule. Orice persoană aflată în jur, pe o rază de cel puțin doi sau trei kilometri, se va alege cu timpanele sparte. Ca să nu mai vorbim de frica și panica ce vor fi induse de utilizarea bombelor de acest tip. Acesta din urmă este cel mai periculos lucru”, a spus Starikov.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel