Rusia a produs anul trecut 4.300 de blindate, dar tot e pe minus. Expansiunea industriei militare rusești e frânată doar de Războiul din Ucraina

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata Rusă / Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Armata Rusă / Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Din toamna trecută, au apărut informații că Rusia întâmpină dificultăți în a înlocui pierderile de vehicule blindate. Totuși, situația s-ar putea schimba la 180 de grade după oprirea războiului din Ucraina, dacă Rusiei i se va permite să producă tehnică militară în același ritm. Un semnal pozitiv vine de la trimisul special al președintelui Trump, Keith Kellogg, care a declarat că Rusia va trebui să facă concesii în negocieri, precum reducerea forțelor armate, dar Moscova știe cum să ocolească astfel de angajamente.

Rușii se laudă că au cheltuit pe apărare cât toată Europa la un loc și anunță cheltuieli de vreo 450 de miliarde de dolari. E drept că toate calculele făcute de propaganda rusă sunt forțate, cheltuielile reale fiind de 145 de miliarde de dolari, dar sunt ”ponderate” cu indicele puterii de cumpărare din Rusia, iar rușilor ”le iese” că au cheltuit de fapt 450 de miliarde.

Totuși, potențialul complexului militaro-industrial rusesc nu ar trebui subestimat, mai ales că pe timp de pace va beneficia de o relaxare a sancțiunilor și se va integra mai ales cu economia chineză.

Apropo, de parteneriatul ruso-chinez - pe care Trump crede că îl va rupe. Deși ne-am dori ca parteneriatul să slăbească, acapararea economiei ruse de către cea chineză e prea profundă. Pentru ca divorțul ruso-chinez să aibă șanse de reușită, ar trebui ca Rusia să aibă o opțiune viabilă, iar Europa să redevină rapid un partener economic pentru Moscova. E greu de crezut că relația euro-rusă ar putea fi restartată atât de ușor.

Revenind la producția militaro-industrială a Rusiei, Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS) afirmă în analiza sa că trupele ruse au pierdut anul trecut 5.100 de blindate (tancuri, vehicule de luptă de infanterie și vehicule blindate de transport de trupe).

Unitățile din față nu sunt la putere maximă. Numărul vehiculelor blindate aflate în serviciu a scăzut la sfârșitul anului trecut la nivelul de dinaintea atacului asupra Ucrainei.

 

Ce pierderi a suferit Rusia

Anul trecut, armata rusă a suferit pierderi umane semnificative din cauza lipsei de vehicule blindate și a presiunii din partea comandamentului pentru a avansa constant, care sunt chiar mai greu de documentat decât pierderile de echipamente.

IISS estimează că Rusia a pierdut, în trei ani, aproape 800.000 de soldați. Potrivit IISS, cel puțin 172.000 au fost uciși și 611.000 au fost răniți, 376.000 dintre ei fiind atât de grav răniți încât nu s-au putut întoarce pe câmpul de luptă. Alți 235.000 au fost răniți, dar au reușit să se recupereze și să se întoarcă pe front.

Luptele de anul trecut au provocat cele mai mari pierderi de tehnică de luptă de la începutul invaziei ruse a Ucrainei. Aproximativ 5.100 de blindate au fost pierdute (1.400 de tancuri și 3.700 de vehicule de luptă ale infanteriei și vehicule blindate de transport de trupe).

Comparativ, în 2023, trupele ruse au pierdut 3.000 de vehicule blindate. 

În schimb, Armata rusă a primit 4.300 de vehicule blindate.

Datorită creșterii producției, tancurile distruse au fost înlocuite complet, cu 1.500 ed tancuri livrate (un plus de 100 de tancuri față de 2023).

În cazul vehiculelor blindate de transport de trupe și vehiculelor de luptă ale infanteriei, Armata e pe deficit. În ciuda producției crescute, doar 2.800 dintre acestea au fost livrate și  (minus 900 de vehicule față de 2023), aparent din cauza lipsei de piese de schimb pentru modernizarea și repararea tipurilor mai vechi.

Totuși, în perspectiva opririi Războiului din Ucraina, producția militară masivă a Rusiei reprezintă o reală sursă de îngrijorare pentru Europa. Practic, cele 4.300 de vehicule blindate produse anual nu vor mai fi aruncate în malaxorul din Ucraina și se adaugă la dotarea Armatei ruse. Moscova are astfel timp să-și pregătească următoarea invazie.

În negocierile care urmează, Rusia va trebui să facă concesii teritoriale, precum și să își reducă forțele armate și să renunțe la utilizarea lor în viitor, a declarat trimisul special al președintelui american Donald Trump, Keith Kellogg. Rămâne de văzut care vor fi angajamentele asumate de Moscova în privința forțelor sale militare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel