Orion, cunoscut sub denumirea de „ucigașul de drone” sau „uciașul de Bayraktar”, a fost testat de Federația Rusă în timpul unor manevre militare care au avut loc în Crimeea anexată ilegal.
Imaginile video au fost date publicității de Ministerul rus al Apărării, care susține că testul demonstrează faptul că Orion e capabilă să angajeze în luptă alte UAV-uri, capabilitate ce face parte dintr-un efort mai amplu depus de ruși pentru a dota UAV-urile cu sisteme noi de armament.
În materialul video se poate observa cum drona Orion lansează o rachetă către un alt UAV. Drona țintă a fost o dronă cu aripi rotative.
În momentul în care a început „căutarea”, cele două drone se aflau la o distanță de aproximativ 96 de kilometri una de cealaltă. În momentul în care Orion a identificat ținta și a lansat racheta se afla la aproximativ 4 kilometri de drona cu aripi rotative, mai precizează rușii.
Potrivit publicației The Drive, care a analizat imaginile, drona rusă a folosit o nouă versiune a rachetei ghidate de tip 9M113 Kornet. Racheta se bazează pe ghidaj prin laser și necesită control manual pentru angajarea țintei.
Publicația rusă Ria Novosti sugerează că această versiune aer-aer a rachetei ghidate poate fi utilizată și de alte UAV-uri precum Forpost și Altius.
VIDEO - Drona Orion distruge un alt UAV folosind o rachetă ghidată, video Ministerul Apărării de la Moscova:
CITEȘTE ȘI: Rusia a testat drona Orion în Siria, în condiţii reale de luptă
Orion se vrea un MQ-1 Predator al SUA
Orion este singura dronă mare de atac la nivel de producție de serie în Federația Rusă. DefenseRomania, într-o analiză asupra dronelor ruse, a scris și despre Orion, UAV căruia i-a fost atașat un complex antitanc ATGM Kornet.
Soluția este criticată și se speră că este una temporară, având în vedere că tubul ATGM afectează aerodinamica dronei și cântărește mult, ceea ce este complet inadecvat în cazul dronei Orion, care și așa are o capacitatea de transport redusă. O încercare de rezolvare a fost făcută recent.
La Dubai Airshow-2021 din Emiratele Arabe Unite, Rusia a prezentat un prototip de Orion echipat cu... sistemul antitanc ATGM Vikhr-M din dotarea elicopterelor de atac. Adică tot o soluție de împrumut, la fel de inadecvată ca cea anterioară.
Sistemul, deși este unul foarte performant, ”are o serie de caracteristici care sunt complet inutile în contextul tacticii UAV-urilor de atac, este foarte scump și are o masă foarte mare”. Orion nu va putea ridica mai mult de două astfel de rachete, adică echivalentul performanțelor atinse de MQ-1 Predator în anul… 1994.
CITEȘTE ȘI: Dronele de luptă rusești au un trecut imoral și un viitor dificil
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News