Rusia a “pașaportizat” 2,2 milioane de ucraineni în aproape doi ani: Moscova forțează cetățenii ucrainenii din teritoriile ocupate să primească pașaport rusesc

Cătălin Costea |
Data publicării:

După ce ideologia rusă a promovat “demilitarizarea” și “denazificarea” Ucrainei ca principale argumente ce susțin conceptual agresiunea armată prezentată drept “operație militară specială”, ne așteptăm să introducă și noțiunea de “pașaportizare” în jargonul creat în jurul acestei agresiuni, pentru a ascunde modul în care forțează cetățenii ucrainenii din teritoriile ocupate să primească pașaport rusesc.

Pe 9 august, Irina Volk, un oficial al Ministerului de Interne rus, a informat pe canalul său Telegram că, din octombrie 2022, ministerul a emis nu mai puțin de 2,2 milioane de pașapoarte în teritoriile ucrainene ocupate din regiunile Zaporojie, Herson, Donețk și Lugansk.

Afirmația nu a putut fi verificată imediat, însă se cunoaște foarte bine faptul că Rusia îi constrânge sistematic pe rezidenții din teritoriile ocupate să accepte pașapoartele rusești.

Mai multe organizații neguvernamentale, printre care și grupul de cercetare american Observatorul Conflictelor din Ucraina, au semnalat că ucrainenii care trăiesc în teritoriile ocupate sunt supuși amenințărilor, intimidării și restricțiilor privind ajutorul umanitar, riscând pedepse cu precum detenția sau deportarea.

În iulie 2022, la câteva luni după începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care permite un proces simplificat de acordare a cetățeniei ruse pentru toți rezidenții teritoriilor ucrainene ocupate.

Mai grav este însă că, în aprilie 2023, Putin a semnat un ordin executiv prin care a stabilit că vara anului 2024 este termenul limită până la care rezidenții din zonele ocupate ale Ucrainei trebuie să solicite cetățenia rusă. Refuzul de a accepta un pașaport rusesc implică sancțiuni severe, inclusiv pierderea drepturilor de proprietate, pedepse cu închisoarea și deportare.

Pe 4 iulie, Centrul Național de Rezistență al Ucrainei a semnalat că autoritățile de ocupație au început să amenințe rezidenții fără pașaport rusesc cu deportarea.

Se observă, așadar, că procesul rusesc de “pașaportizare” a ucrainenilor se desfășoară în două etape. În prima fază, autoritățile de la Moscova au simplifică procesul pentru ca cetățenii ucraineni să obțină pașapoarte rusești. În etapa a doua, aflată în derulare, autoritățile de ocupație exercită presiuni progresive asupra celor care refuză.

Printre presiunile observate până în prezent se numără refuzul de servicii medicale, beneficii sociale, dreptul de a conduce, de a lucra și chiar acte de intimidare sau amenințări deschise de violență.

Un exemplu relevant este situația creată anul trecut în timpul inundațiilor masive din regiunea Herson, generate de spargerea barajului Kakhovka, când Rusia a permis evacuarea doar a deținătorilor de pașapoarte rusești.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel