Rusia a mutat „spuma” Armatei în Herson, în așteptarea bătăliei. Goșu: Ucraina nu se va opri dacă va deschide ușa către Crimeea

Photo credit: Foreign Policy Research Institute
EXCLUSIV
Photo credit: Foreign Policy Research Institute

Contraofensiva Ucrainei continuă în sud (Herson), cât și în nord-est (Harkov). În pofida faptului că Ucraina e „zgârcită” în informații cu privire la operațiunile militare, bătălia pentru Herson va fi una extrem de importantă pentru desfășurarea războiului.

În cadrul emisiunii săptămânale Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania, în cea mai recentă ediție, profesorul Armand Goșu, unul din cei mai avizați experți români pe spațiul ex-sovietic, a atras atenția asupra importanței strategice pe care Hersonul o are. 

 

Ucraina va înfrunta în bătălia pentru Herson trupe militare bine pregătite a ocupantului rus

 

Armand Goșu amintește că Rusia a mutat din Donbas în Herson aproximativ 25.000 - 30.000 de soldați. Aceștia sunt în prezent cei mai bine pregătiți soldați ai Armatei ruse, care din august până în prezent au avut timp să își consolideze pozițiile defensive. Analistul se așteaptă la o bătălie crâncenă pentru Herson.

Armata Ucrainei are în față trupe rusești experimentate și bine echipate care au avut timp să-și facă fortificații în Herson din august până acum. A fost o retragere de populație civilă, dar de pe satelit nu am observat ca americanii, britanicii sau institute specializate să confirme faptul că din zona luptelor rușii au retras mari unități sau tehnică semnificativă”, arată Armand Goșu.

 

Hersonul ar putea deschide ușa larg, până la perete, către Crimeea. Ucraina nu se va opri la granițele geografice ale peninsulei

 

2. Hartă a si... (herson-front-sud_80085300.png)

Hartă a situației de pe front și contraofensiva ucraineană în sud, publicată pe 10 octombrie de ISW. Foto: ISW

Acesta a arătat importanța strategică a Hersonului, regiune pe care rușii au ocupat-o încă din primele zile ale invaziei. Alimentarea cu apă a Crimeei din Herson, dar mai ales faptul că Hersonul e o „ușă” către Crimeea, fac din bătălia pentru Herson una extrem de importantă.

„Miza uriașă e că Hersonul e o poartă către Crimeea. Dacă pierzi Hersonul pierzi și controlul pe canalele de irigare. E vorba de canalele care leagă Niprul de Crimeea, peninsula nu are sursă de apă. Singura sursă de apă vine din nord din aceste canale. Dacă ucrainenii reușesc să ocupe acest teritoriu înseamnă că vor bloca canalele iar deșertificarea Crimeei va continua. Dar pentru ei nu asta e important acum, ci contează faptul că pierderea Hersonului ar deschide larg, până la perete, ușa către Crimeea. Înseamnă că ofensiva ucraineană nu se va opri la granițele geografice ale peninsulei și va continua până la eliberarea Crimeei”, e de părere Armand Goșu.

Întrebat dacă dă șanse unui asemenea scenariu, în contextul în care generalul american Ben Hodges a vorbit și el de o posibilă eliberarea a Crimeei în 2023, profesorul Goșu a afirmat:

„De ce nu? Lucrurile depind mai mult de ce se întâmplă la Moscova decât de ce se întâmplă pe front. Toată această situație de criză a fost generată de un singur om: Vladimir Putin. Dacă el dispare de pe scenă putem asista la o altă evoluție a crizei politice, și atunci nu ne vom mai concentra pe acest război, pe invazia rusească, ci pe evenimentele care o să se succeadă cu o viteză amețitoare la Moscova și care o să ne surprindă pe mulți dintre noi”, a completat istoricul.

Urmărește integral inteviul despre posibila înfrângere a Rusiei: Putin - transfer de putere sau lovitură de stat?, pe care Armand Goșu l-a acordat în cadrul emisiunii Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania

Youtube video image

 

Contraofensiva din est 

 

În cadrul emisiunii profesorul Armand Goșu a subliniat că în prezent Harkovul a fost eliberat, iar Federația Rusă se află angrenată în ofensivă doar în Bahmut, unde atacurile durează de mai bine de două luni fără succes.

„Ofensiva care a început la Harkov a dus la eliberarea întregii regiuni. Acum luptele se dau în Lugansk, regiune controlată integral din 26 august de Armata rusă. Au pierdut unele puncte importante, rușii sunt într-un singur punct în ofensivă, e vorba de Bahmut, unde ofensiva durează de mai bine de două luni și nu au niciun succes”, precizează expertul.

Armand Goșu e de părere că tot ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni, cu precădere după atacarea podului Kerci, anume bombardamentele cu rachete de croazieră și drone iraniene a infrastructurii energetice, civile și critice din Ucraina, au ca obiectiv o tentativă a Rusiei de a obține un „time out” militar și a câștiga timp pentru a se reorganiza și pentur a putea să integreze pe front trupele mobilizate după decretul prezidențial.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel