,,Astăzi, în cadrul acestui eveniment solemn, lansăm la apă submarinul Magadan, al treilea din seria construită pentru Flota din Oceanul Pacific. Cu toate că anul 2020 s-a dovedit a fi unul foarte dificil, am reușit totuși să îndeplinim comanda în termenul stabilit”, a declarat directorul general al Șantierului Naval al Amiralității, Aleksandr Buzakov.
Acesta a precizat că submarinul va fi predat Forțelor Navale până pe data de 25 noiembrie.
Primul submarin Proiect 636.3 construit pentru Flota din Oceanul Pacific, Petropavlovsk-Kamchatsky, a fost livrat în luna noiembrie 2019. Al doilea submarin, denumit Volkhov, a fost introdus în dotarea flotei în octombrie 2020.
La sfârșitul anului 2019, a început construcția următoarelor două submarine, Magadan și Ufa. Începerea construcției pentru ultimele două submarine este planificată pentru anul 2021.
Anterior, a fost construită o serie formată din șase submarine pentru Flota din Marea Neagră.
Submarinele din cadrul proiectului fac parte din generația a treia, având un deplasament de 3.950 de tone și o viteză de 18 noduri. Acestea au echipajul format din 52 de militari și se pot scufunda la o adâncime de 300 de metri. Autonomia submarinelor este de 45 de zile, iar distanța de navigație de 400 de mile.
Potrivit reprezentanților ruși, submarinele proiect 636.3 sunt echipate cu un sistem inerțial de navigație, cu un sistem automatizat de informații și conducere, cu armament de rachete de mare precizie și cu torpile puternice. În dotarea acestora se află șase tuburi lans-torpilă cu calibrul de 533 de milimetri, care pot întrebuința atât torpile, cât și rachete de croazieră Kalibr.
Comentariul autorului: Deși au fost introduse în dotarea Flotei din Oceanul Pacific de mai mult timp, primele două submarine, Petropavlovsk-Kamchatsky și Volkhov, nu au fost încă deplasate la Flota din Oceanul Pacific, aflându-se în continuare în Marea Baltică.
Reprezentanții ruși au decis ca transferul acestora să se realizeze în vara acestui an, probabil în perioada iunie-iulie. Cu toate că există mai multe alternative de deplasare din Marea Baltică în Oceanul Pacific, s-a decis că acestea vor urma un curs ce va include Marea Mediterană și Canalul Suez.
Nu este exclus ca, pentru o perioadă de câteva luni, cele două submarine să rămână în portul Tartus din Siria și să îndeplinească misiuni în cadrul Grupării navale operative a Forțelor Navale ale Federației Ruse din Marea Mediterană. Acest lucru ar facilita și trimiterea ultimelor două din cele șase submarine ale Flotei din Marea Neagră, Kolpino și Veliky Novgorod, la reparații în Șantierul Naval din Kronștadt (Marea Baltică).
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News