Astfel, Rusia a pus în aplicare un plan de mobilizare militar-industrială bine pus la punct la începutul războiului, în timp ce Europa nu a avut un plan și date, ceea ce a condus la investiții ineficiente. Capacitatea Rusiei de a depăși NATO în materie de material militar, în pofida slăbiciunii economice, reprezintă o amenințare strategică.
Rusia dispunea de un plan detaliat de mobilizare industrială, inclusiv de o legislație prestabilită pentru a permite extinderea industriei militare.
Statul exercită o conducere semnificativă asupra a peste 4 000 de întreprinderi și organizații, aproximativ 10% din populația Rusiei având legături cu industria de apărare.
Pentru început, în mai 2022, complexul militar-industrial rus includea până la 1400 de întreprinderi, majoritatea de stat, iar în prezent numărul de angajați din sectorul rapărării se ridică la 4,5 milioane.
Aceste cifre demonstrează în mod clar că, deși Rusia nu a creat o nouă bază industrială pentru un război la scară largă împotriva Ucrainei, datorită deciziilor oportune de a „transfera în scopuri militare” industria existentă, rusii au reușit să „câștige timp” și să obțină un avantaj de resurse față de lumea civilizată.
În acest context, distribuția pare interesantă în felul său: din cele 1400 de întreprinderi ale industriei de apărare ruse menționate mai sus, 75% sunt direct legate de producție, în timp ce restul de 25% sunt de cercetare și dezvoltare.
Mobilizarea resurselor financiare
Finanțarea totală a Rusiei pentru apărare, securitate și informații în 2024 este de aproximativ 150 de miliarde de dolari, iar apărarea reprezintă aproximativ 38,6% din bugetul total și aproximativ 6,7% din PIB-ul Rusiei.
De asemenea, cheltuielile de apărare au crescut considerabil din 2022. O parte semnificativă a fondurilor este obținută prin împrumuturi bancare, unde Promsvyazbank (PSB) joacă un rol-cheie, cu oferte de împrumut favorabile pentru întreprinderile din domeniul apărării.
Think-tank-ul britanic RUSI a analizat sistemul de management al segmentului de stat al complexului militar-industrial rus şi a rezultat că 977 de întreprinderi (majoritatea parte a conglomeratului Rostec) sunt gestionate de Ministerul Industriei și Comerțului, 166 de întreprinderi sunt subordonate direct Ministerului rus al Apărării, 80 de întreprinderi aparțin corporației Roscosmos, iar 43 de întreprinderi fac parte din corporația Rosatom.
Trebuie remarcat faptul că, între 2000 și 2022, Rusia și-a crescut cheltuielile de apărare cu cel puțin 227%, ceea ce i-a permis, în special, să păstreze cel puțin o parte din baza militară-industrială moștenită de la URSS. În același timp, țările occidentale își reduceau cheltuielile militare, consolându-se cu ideea că dimensiunea economiei Rusiei este mult mai mică decât cea a Italiei.
Rusia: Mobilizarea militar-industrială
Pe baza datelor furnizate în raportul RUSI, se pare că complexul militar-industrial reprezintă 25% din totalul de 4 000 de întreprinderi de stat din Federația Rusă, care, la rândul lor, ar putea dicta metodele pur „sovietice” pentru a pune industria pe o cale militară, care au fost adoptate în martie-iulie 2022.
Să ne amintim pe scurt care au fost aceste metode: pedeapsa penală pentru nerespectarea unei comenzi de stat; interdicția de a anula contracte în baza unor comenzi militare de stat; o zi de lucru de 12 ore cu o săptămână de lucru de 6 zile; abandonarea achizițiilor prin licitație și reglementarea de către stat a prețurilor pentru produsele militare.
În același timp, întreprinderile din „industria de apărare” rusă au început să primească finanțare suplimentară de la trezoreria de stat și/sau împrumuturi preferențiale de la bănci la un nivel de 6% pe an (în timp ce sectorul civil este împrumutat cu până la 18% pe an). În plus, guvernul rus a utilizat programele formal „civile” ca sursă de finanțare ascunsă pentru complexul militar-industrial.
Aceste decizii sunt reflectate în cifrele următoare. De exemplu, până la sfârșitul anului 2023, corporația de stat Rostec și-a majorat veniturile brute cu o treime, adică până la 30 de miliarde de dolari, datorită îndeplinirii comenzii militare de stat. Cu toate acestea, profitul net al corporației a fost de numai 2,68%.
Datorită măsurilor descrise mai sus, Kremlinul a reușit să obțină un „câștig de timp” de cel puțin 4 luni față de lumea civilizată. Acest lucru, la rândul său, a dat încredere conducerii ruse că ar putea câștiga un război prelungit împotriva Ucrainei.
În general, deși Rusia a reușit să își crească producția militară prin eforturi de mobilizare extinse, aceste provocări ar putea reprezenta obstacole semnificative în calea menținerii sustenabilității producției și a eficacității militare pe termen lung.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News