Rusia a introdus în serviciul de luptă experimental primul satelit de cercetare navală Pion-NKS: Sistemul satelitar Liana aproape de operaționalizare

Ionel Copcea |
Data publicării:
 Pion-NKS, foto: Topwar.ru
Pion-NKS, foto: Topwar.ru

Potrivit site-ului topwar.ru, primul satelit radar rusesc de cercetare maritimă de tip Pion-NKS, care a fost plasat pe orbită în luna iunie a anului trecut, a trecut de stadiul testelor necesare și a fost acceptat în serviciul de luptă experimental.

Satelitul face parte din sistemul de cercetare Liana, conceput pentru monitorizarea oceanelor lumii, urmărirea grupărilor navale ale adversarului și emiterea datelor de indicare a țintelor. 

Sistemul satelitar de cercetare maritimă Liana a fost dezvoltat pe baza sistemului sovietic similar Legenda, care a fost creat în anii 1970 ai secolului trecut și a urmărit mișcările portavioanelor americane. Cu toate acestea, din cauza rezoluției scăzute a tehnologiei optice, sateliții sovietici nu au putut să detecteze decât obiectele de dimensiuni mari. Spre deosebire de Legenda, Liana este capabil să urmărească obiecte de dimensiunea unei mașini mici, să determine cu precizie locația navelor inamice și să emită datele necesare de indicare a țintelor pentru mijloacele de atac ale flotei.

Sistemul de cercetare maritimă Liana include patru sateliți: doi Lotus-S și doi Pion-NKS. Primul satelit Lotus-S a fost plasat pe orbită în anul 2009, iar al doilea în anul 2017. Primul satelit Pion-NKS, care a fost introdus acum în serviciul de luptă experimental, a fost plasat pe orbită în anul 2021. Despre lansarea celui de-al doilea satelit de acest tip, deocamdată, nu există niciun fel de date.

“Aparatul cosmic Pion-NKS a trecut cu suscces testele de stat și a fost acceptat în serviciul de luptă experimental. Dispozitivul a început să monitorizeze activitățile militare străine, inclusiv mișcările navelor”, a informat și agenția de presă rusă RIA Novosti, citând declarațiile unei surse din industria de rachete și spațială.

Caracteristicile sistemului de cercetare prin radiolocație Liana sunt secrete. Se știe doar că, cu ajutorul acestuia, militarii ruși pot să monitorizeze obiective maritime și terestre de dimensiuni reduse, precum și să dirijeze armele de mare precizie împotriva acestora. 

Comentariul autorului: Ministerul rus al Apărării va dispune în viitorul apropiat de mai multe grupări orbitale de sateliți de comunicații și de cercetare, formate, în principiu, din câte patru salteliți.

Pe lângă sistemul satelitar de cercetare Liana se află în curs de operaționalizare și gruparea de comunicații Blagovest, care va include patru sateliți de tip Meridian-M.

În ceea ce privește sistemul Liana, trebuie spus faptul că întreruperea relațiilor militare cu Ucraina a îngreunat formare acestuia. Inițial, sateliții din cadrul sistemului urmau să fie lansați cu ajutorul rachetelor Zenit, al căror producător, Yuzhmash din Dnipropetrovsk, se afla pe teritoriul Ucrainei. Ca urmare, a fost solicitată reproiectarea sateliților pentru lansarea cu rachete Soiuz.  

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel