Rusia a încercat să răzbune ravagiile provocate de ucraineni în Crimeea, dar fără succes. Su-24 purtătoare de Storm Shadow, atacate de ruși

Darius Muresan |
Data publicării:
Su-24 ucrainean. Photo source: Wall.Alphacoders.com
Su-24 ucrainean. Photo source: Wall.Alphacoders.com

Autorităţile de la Kiev au declarat vineri că un atac rusesc cu drone care a vizat noaptea trecută o regiune unde se află un aerodrom militar ucrainean a arătat că forţele de la Moscova încearcă să distrugă avioanele implicate în atacurile de săptămâna aceasta împotriva unor obiective din Crimeea. E vorba de Baza aeriană Starokonstantinov din regiunea ucraineană Hmelnițki care găzduiește avioane Su-24 purtătoare de rachete Storm Shadow.

Forţele aeriene ucrainene au transmis că armata rusă a lansat 17 drone kamikaze asupra regiunii Hmelniţki, unde se află baza aeriană Starokonstantinov, care a fost atacată în mod repetat în timpul războiului. În comunicatul Forţelor Aeriene Ucrainene, informează Rador, se afirmă că toate dronele au fost distruse. Resturile lor au deteriorat 12 case şi au spart ferestrele unei şcoli, dar nimeni nu a fost rănit, a declarat oficialul regional Serhii Tiurin.

Baza aeriană deservește Brigada 7 Aviație Tactică a Forțelor Aeriene Ucrainene, o mare unitate care operează în principal avioane de vânătoare-bombardament Su-24M și Suhoi Su-24MR. Versdiunea Su-24MR este platforma de lansare pentru rachetele anglo-franceze de croazieră cu rază lungă de acțiune Storm Shadow (franceze SCALP EG) folosite periodic pentru lovituri de mare efect asupra capabilităților ruse implicate în războiul de agresiune.

"Regiunea Hmelniţki a fost atacată. Înţelegem ce caută inamicul: unde au fost ascunse bombardierele după evenimentele care au avut loc recent pe mare, lângă Crimeea", a declarat colonelul Iurii Ignat, purtătorul de cuvânt al Forţele Aeriene Ucrainene.

Oficialii ruşi nu au avut nicio reacţie imediată la observaţiile sale. Armata ucraineană a transmis că a efectuat, miercuri dimineaţă, un atac cu rachete asupra unui şantier naval din portul Sevastopol, din Crimeea şi că două nave de luptă au fost grav avariate. Militarii ucraineni nu au spus ce rachete au fost folosite. Sky News a relatat că atacurile au fost realizate cu rachete de croazieră Storm Shadow, furnizate de Marea Britanie, lansate de avioane de război ucrainene.

În timpul atacului efectuat de ucraineni asupra navelor rusești din Portul Sevastopolul ocupat temporar, la 13 septembrie, a fost distrusă, în special, nava mare de desant Minsk, Proiectul 775. Ucrainenii au lovit și submarinul rus Rostov pe Don, în urma celui mai de succes atac realizat împotriva Rusiei în Crimeea ocupată, cu pagube uriașe pentru Marina rusă.

 

Baza Starokonstantinov unde sunt dislocate avioanele Su-24 purtătoare de rachete Storm Shadow a mai fost vizată de ruși

 

2. Avioane uc... (su-24-ucrainene-distruse_56999400.jpg)

Amintim că în luna august rușii au mai atacat Baza Starokonstantinov. Atunci atacul a fost executat în mai multe valuri. Primul val a cuprins rachete de croazieră lansate de bombardierele Tu-95MS și rachete balistice lansate din Crimeea. Al doilea val a inclus rachete de croazieră și drone Geran-2, iar salva finală s-a bazat pe rachetele de croazieră cu rază lungă de acțiune Kh-101.

Atacul aerian de la vremea respectivă asupra bazei aeriene Starokonstantinov a fost cel mai mare executat cu rachete rusești asupra unei ținte unice. 

De precizat că de data aceasta ocupantul a folosit doar drone, potrivit informațiilor publicate de ucraineni.

În luna mai Rusia a reușit lovirea cu succes a bazei, dar de atunci ucrainenii par să-și fi învățat lecția. Atunci o carte poștală și o greșeală de amatori din partea ucrainenilor a dus la distrugerea unui depozit cu rachete britanice Storm Shadow și lovirea a 5 avioane Su-24 ucrainene.

CITEȘTE ȘI: Primele imagini cu nava rusă "Minsk" după ce a fost lovită cu rachete (Video): Cât de mari sunt pagubele şi de ce repararea este greu de realizat?

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel