Rusia a început manevre aero-navale de amploare în Estul Mediteranei. Trei portavioane aliate se află și ele în Marea Mediterană

Ionel Copcea |
Data publicării:
Flota rusă a Mării Negre, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Flota rusă a Mării Negre, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Forțele Navale ale Federației Ruse au început, pe 15.02.2022, desfășurarea de exerciții în raioane maritime situate în estul Mării Mediterane. La acestea participă 15 nave de luptă aparținând Flotei din Marea Neagră, Flotei de Nord și Flotei din Oceanul Pacific, precum și peste 30 de avioane ale Forțelor Aerocosmice.

Manevrele sunt executate în proximitatea litoralului Siriei și au ca scop distrugerea unor grupări navale ale adversarului.

Între timp, Ministerul rus al Apărării a anunțat transferul în Siria a unor bombardiere cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3 și a unor avioane de vânătoare MiG-31K dotate cu rachete hipersonice Kinzhal. Se pare că misiunea acestora ar consta în distrugerea grupărilor de portavioane ale adversarului.

 

Trei portavioane NATO se află și ele în Marea Mediterană

 

În prezent, în Marea Mediterană se află trei astfel de grupări aparținând unor state membre NATO, respectiv cea a portavionului american Harry S. Truman (CVN-75), a portavionului francez Charles de Gaulle (R91) și a portavionului italian Cavour (550).

La începutul exercițiului rusesc din Marea Mediterană a avut loc și un incident cu o fregată a NATO, a cărui denumire și apartenență nu a fost precizată de reprezentanții ruși. Aceștia susțin că nava străină a încercat să efectueze cercetarea radioelectronică și radiotehnică în proximitatea grupării navale a Rusiei. Nava a fost descoperită, iar navele de luptă rusești au început escortarea acesteia.

 

Șoigu a inspectat baza navală Tartus și baza aeriană Khmeimim

 

Comentariul autorului: Începerea manevrelor rusești din Marea Mediterană a fost supervizată de ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, care, pe 15 februarie, a efectuat o vizită fulger în Siria. Cu această ocazie, ministrul a inspectat baza navală Tartus și baza aeriană Khmeimim, care sunt întrebuințate de trupele ruse aflate pe teritoriul sirian. În același timp, Șoigu s-a întâlnit și cu președintele Siriei, Bashar al Assad, pe care l-a informat despre manevrele desfășurate de forțele ruse.

Principalele nave de luptă participante la exercițiile din estul Mării Mediterane sunt crucișătorul Mareșal Ustinov, distrugătorul Viceamiral Kulakov și fregata Amiral Kasatonov ale Flotei de Nord, crucișătorul Varyag și distrugătorul Viceamiral Tributs ale Flotei din Oceanul Pacific, precum și fregata Amiral Grigorovici a Flotei din Marea Neagră. De asemenea, la manevre iau parte și trei submarine dotate cu rachete de croazieră Kalibr. Este vorba despre submarinul nuclear Sankt Petersburg al Flotei de Nord și submarinele Novorossiysk și Krasnodar ale Flotei din Marea Neagră.

Între timp, în dimineața zilei de 16 februarie, nava de patrulare Dmitry Rogachev a traversat Strâmtoarea Bosfor și a intrat în Marea Neagră, după ce a îndeplinit misiuni în Marea Mediterană.

Astfel, se poate aprecia că, în pofida anunțului privind începerea retragerii trupelor de la frontiera cu Ucraina, Rusia continuă să formeze un dispozitiv naval în Marea Neagră, bazat pe platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr și nave mari de desant.

Un indiciu în acest sens este reprezentat de faptul că Rusia a adus nava de patrulare Dmitry Rogachev în Marea Neagră, fără să o înlocuiască în misiune cu o altă navă de luptă similară, așa cum se întâmpla de obicei.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că, în perioada următoare este așteptată sosirea în Marea Neagră și a unor nave de luptă ale Flotilei din Marea Caspică, între care se vor afla și mai multe platforme purtătoare de rachete Kalibr.

Probabil că, oficialii ruși au în vedere o detensionare a situației de la frontiera cu Ucraina, prin retragerea forțelor terestre suplimentare aduse în regiune în ultimele luni. În paralel însă, în Marea Neagră și în vestul Rusiei vor fi menținute dispozitivele maritime și aeriene, care, în caz de necesitate, vor putea declanșa un atac decisiv asupra Ucrainei.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel