Rusia a împins Kievul să facă o cerere de neconceput la începutul războiului: Permisiunea pentru atacuri mai adânci pe teritoriul rusesc. Cât de justificată e o asemenea soluție?

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că i-a cerut premierului canadian Justin Trudeau să ajute la asigurarea sprijinului partenerilor occidentali pentru loviturile asupra țintelor militare din interiorul teritoriului rus, relatează Reuters.

Volodimir Zelenski a declarat marți că i-a cerut prim-ministrului canadian Justin Trudeau să ajute la ”asigurarea sprijinului partenerilor occidentali pentru loviturile asupra țintelor militare din interiorul teritoriului țării agresoare”.

Mai exact, președintele ucrainean i-a cerut lui Trudeau să facă lobby în rândul aliaților pentru a-i convinge să ofere Ucrainei permisiunea și  armele necesare pentru a ataca ținte militare de pe teritoriul Rusiei

Trebuie subliniat că autorizarea de a lovi ținte din Rusia, este pur și simplu un sprijin la autoapărare acordat Kievului, din moment ce Rusia își folosește aerodromurile și depozitele de muniții drept baze de lansare pentru atacurile împotriva Ucrainei.

Cât de justificate sunt cererile Kievului?

Dreptul internațional, atât de invocat de Moscova, permite unui stat să se apere împotriva unui atac armat, apelând la acțiuni militare împotriva unor obiective aflate pe teritoriul Rusiei.

În schimb, același drept internațional consacră la fel de clar principiile inviolabilității frontierelor, al neagresiunii și al suveranității, iar Moscova calcă în picioare toate aceste norme.

Anexările ilegale și bombardamentele orașelor ucrainene sunt exemple clare de încălcare a acestor principii și nu pot fi justificate sub pretextul "operațiunii militare speciale" pentru protejarea populației rusofone de naziști, așa cum susține în mod fals Kremlinul că face în Ucraina, de doi ani și jumătate.

Având în vedere riscurile de escaladare, Ucraina trebuie să abordeze cu responsabilitate posibilitatea de a ataca obiective din Rusia, dar - după 2 ani și jumătate de război fără precedent după 1945, care a distrus practic Ucraina - Kievul are tot dreptul să împiedice forțele ruse (oriunde s-ar afla acestea) să îi atace teritoriul (A se vedea inclusiv atacul de marți asupra clădirii din Poltava a Institutului Militar de Comunicații).

Revenind la discuția celor doi înalți oficiali, trebuie spus că statul canadian este membrul NATO cu una dintre cele mai mari diaspore ucrainene din lume și a furnizat Kievului ajutor militar și financiar de când Rusia și-a invadat vecinul în februarie 2022.

Biroul Guvernului Trudeau a declarat că premierul canadian i-a spus președintelui ucrainean că atacurile rusești „consolidează și mai mult unitatea globală și hotărârea de a sprijini Ucraina în viitoarele angajamente internaționale”.

Zelenski a spus pe Telegram că au discutat și despre conferința despre prizonieri, pe care Canada ar trebui să o găzduiască. Conferința este o continuare a summitului pentru pace pe care l-a convocat la Kiev în iunie.

Canada va găzdui o întâlnire la nivelul miniștrilor de externe, a confirmat biroul premierului.

O sursă din Ottawa, care are cunoștințe directe despre această problemă, a spus că întâlnirea va avea loc cel mai probabil în octombrie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel