Rusia a ieșit din acordul OPEC încheiat cu Arabia Saudită

Eduard Pascu |
Data publicării:

Prețurile petrolului au scăzut luni cu peste 30% după ședința OPEC +, care s-a încheiat vineri cu ieșirea Rusiei din acord. Părțile nu au putut conveni asupra unei reduceri suplimentare a producției de petrol în condițiile scăderii cererii din cauza coronavirusului.

Pe piața internațională Forex 1 Dolar se tranzacționa cu 73,47 de ruble, iar 1 Euro cu 83,77 ruble. Potrivit experților Goldman Sachs, panica de pe piața petrolului ar putea reduce costul țițeiului la 20 dolari pe baril.

Wall Street Journal scrie că prețurile petrolului au atins acum cel mai scăzut nivel din 2016. Publicația susține că acțiunea Arabiei Saudite în timpul întâlnirii OPEC + a devenit parte dintr-o „campanie agresivă" pentru capturarea unei părți din cota de piață a Rusiei și este îndreptată împotriva industriei petroliere ruse. Luna viitoare, Arabia Saudită va crește producția la 10 milioane de barili pe zi și, dacă va fi necesar, va atinge nivelul maxim posibil de 12 milioane de barili pe zi.

Și analistul The Times afirma că actiunea sauditilor împotriva Rusiei este „echivalentul declarării războiului pe piața petrolului".

 

Pierderi zilnice foarte mari

 

Conform celor de Forbes, Rusia pierde între 100 de milioane și 150 de milioane de dolari pe zi, datorită unui acord eșuat de a reduce producția cu OPEC, spunea miliardarul Lukoil, Leonid Fedun. Acordul cu OPEC s-a destrămat, deoarece guvernul rus nu a vrut să reducă producția de petrol și gaze. Arabia Saudită a insistat să reducă producția, urmând ca de la 1 aprilie să se ridice restricțiile de producție, după care membrii OPEC pot începe să crească producția.

Prețurile brute Brent au scăzut cu peste 7% vineri, ajungând la cel mai scăzut nivel din iunie 2017, datorită dublei pierderi a pierderii economice cauzate de coronavirus și acordului OPEC eșuat.

 

Creșterea producției ar genera pierderi din cauza scăderii prețurilor

 


Leonid Fedun consideră că prețurile petrolului vor scădea la 40 de dolari într-o comandă scurtă, iar exporturile rusești până la cinci milioane de barili pe zi. Nimeni, în afară de guvernul rus nu știe exact de ce au refuzat să prelungească acordul de producție. Potrivit Fedun, dacă Lukoil ar produce cu 3% mai mult petrol, nu ar compensa pierderile viitoare cauzate de scăderea prețurilor. Între timp, cererea este în scădere, deoarece Europa resimte din plin impactul provocat de coronavirus.

Acordul OPEC încheiat cu rușii, anul trecut, pentru a reduce producția de petrol cu 1,7 milioane de barili pe zi rămâne în vigoare până la 31 martie. Ministrul energiei al Rusiei, Alexander Novak, a declarat cotidianului rus Kommersant că țările nu vor avea nicio obligație de a reduce producția de petrol după 1 aprilie.

Lukoil, care plătește un randament de dividende de 6,2% în acest moment, urmărește ca prețul acțiunilor să scadă cu 20% în acest an.

Novatek, cel mai mare producător independent de gaze naturale din Rusia, a scăzut cu 31%. Gazprom este și mai rău, cu aproape 35% din 1 ianuarie.

Vezi și: Tentativă de lovitură de stat în Arabia Saudită? Prințul moștenitor Mohammad bin Salman a ordonat arestări

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel