Rusia a fost lovită acolo unde o doare cel mai tare: Presiuni tot mai mari asupra bugetului militar ca urmare a scăderii prețului petrolului

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Linia de producție a uzinei ruse de tancuri Uralvagonzavod.
Linia de producție a uzinei ruse de tancuri Uralvagonzavod.

Recenta scădere bruscă a prețului petrolului, determinată de războiul comercial al președintelui Donald Trump, pune la încercare bugetul militar al lui Vladimir Putin, relatează Financial Times pe 12 aprilie. Aproximativ o treime din bugetul Moscovei se bazează pe veniturile din petrol și gaze, iar dacă prețurile rămân la nivelul actual, Rusia ar putea înregistra o scădere de 2,5% a veniturilor în 2025. Acest lucru ar forța probabil Kremlinul să se împrumute mai mult, să reducă cheltuielile sau să apeleze la rezervele sale aflate oricum în scădere.

Prețul mediu al țițeiului Urals - principalul exportator al Rusiei - a scăzut recent la cel mai mic nivel din ultimii aproape doi ani, după ce Donald Trump a anunțat noi tarife vamale și OPEC+ a convenit în mod neașteptat să crească producția. Joi, țițeiul Urals se tranzacționa în jurul valorii de 50 de dolari pe baril, cu mult sub nivelul de 69,70 de dolari stabilit de Rusia pentru bugetul pe 2025.

Scăderea prețurilor pune și mai multă presiune pe economia rusă, care se estimează deja că va încetini în acest an după o creștere a cheltuielilor din timpul războiului. Financial Times a relatat că măsurile tarifare ale lui Trump afectează indirect economia rusă, chiar dacă acesta se arată interesat de îmbunătățirea relațiilor cu Moscova, ca parte a discuțiilor pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Dacă prețurile se mențin, Rusia ar putea pierde aproximativ 1 trilion de ruble - sau 2,5% din veniturile estimate - în acest an, a declarat Sofia Donets, economist șef la T-Investments din Moscova. Ea a spus că acest lucru ar putea, de asemenea, să reducă cu 0,5 puncte procentuale creșterea PIB-ului.

Cu toate acestea, este posibil ca bugetul să nu simtă impactul decât peste câteva luni, a declarat Yanis Kluge, expert la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate.

Potrivit Finacial Times, economia Rusiei funcționează la capacitate maximă, dar creșterea - alimentată în mare parte de cheltuielile de război - încetinește. Previziunile guvernamentale pentru 2025 indică o creștere de 1 % până la 2,5 %, în scădere de la aproximativ 4 % în fiecare dintre ultimii doi ani.

Acest lucru face ca suplinirea veniturilor pierdute din petrol să fie și mai dificilă. Partea de lichiditati a ,,Fondului Național de Bunăstare al Rusiei'' s-a redus deja cu două treimi din 2020 și ar putea fi epuizată până la sfârșitul acestui an dacă va fi utilizată pentru acoperirea deficitului, a declarat Benjamin Hilgenstock, șeful departamentului de cercetare de la Școala de Economie din Kiev.

Sancțiunile au înghețat, de asemenea, aproximativ 340 de miliarde de dolari în rezervele Băncii Centrale a Rusiei, limitând și mai mult opțiunile Kremlinului.

Pe măsură ce rezervele se epuizează, Moscova ar putea fi nevoită să reducă cheltuielile, lovind probabil în primul rând programele civile. Economiștii spun că cheltuielile sociale sunt cele mai vulnerabile, deoarece guvernul acordă prioritate nevoilor militare.

Oleh Kuzmin, economist șef la Renaissance Capital, a declarat că, în cazul în care prețurile petrolului rămân scăzute, Rusia ar putea fi nevoită, de asemenea, să majoreze impozitele pentru exportatori.

„După creșterea impozitelor și împrumuturi mai mari, ar putea urma reducerea cheltuielilor - deși acesta nu este planul A sau B”, a spus el.

Rusia ar putea, de asemenea, să încerce să se împrumute de pe piețele internaționale. Datoria sa publică se situează sub 30% din PIB - un nivel scăzut în raport cu standardele globale - însă investitorii străini încă consideră obligațiunile rusești ca fiind prea riscante.

La nivel intern, băncile se concentrează pe sectorul privat și manifestă puțin interes pentru finanțarea deficitului, a declarat Hilgenstock. Acesta consideră că presiunea asupra economiei este în creștere, dar nu și că se va ajunge la un colaps iminent.

„Sunt vești proaste pentru buget, dar nu catastrofale”, a spus el.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel