Rusia a fost la un pas de a înarma rebelii Houthi cu rachete și echipamente. Un singur stat pare să fi reușit să-l convingă pe Putin să renunțe

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia a intenționat să-i înarmeze pe rebelii Houthi cu rachete și echipamente militare, dar a primit din partea Arabiei Saudite o cerere specială pentru a renunța la un astfel de gest care ar fi aruncat în aer regiunea.

Rusia se pregătea să livreze rachete și alte echipamente militare rebelilor Houthi din Yemen, la sfârșitul lunii trecute, dar s-a retras în ultimul moment pe fondul unui val de eforturi în culise ale SUA și Arabiei Saudite pentru a o opri.

Moscova a încercat, probabil, să-și pună în aplicare amenințările că va înarma grupări ostile SUA, ca răspuns la gestul administrației Biden de a permite Ucrainei să lovească cu rachete americane teritoriul de graniță al Federației Ruse.

Așa cum relata atunci și DefenseRomania, Putin și Medvedev amenințau că vor livra arme inamicilor Statelor Unite.

De asemenea, Rusia a desfășurat, la sfârșitul lunii iulie, un contingent militar în Yemen pentru a oferi consultări rebelilor, scrie CNN, citând oficiali familiarizați cu problema.

Saudiții, care au purtat un război brutal cu Houthii cu ani de zile înainte ca SUA să ajute la negocierea unui armistițiu fragil în 2022, au avertizat Rusia să nu-și înarmeze unul dintre cei mai mari adversari atunci când au aflat despre planuri, au spus sursele publicației.

SUA, care a fost implicată în mai multe eforturi diplomatice pentru a-i opri pe ruși să-i înarmeze pe rebelii susținuți de Iran, le-au cerut separat saudiților să ajute la efortul de a convinge Moscova să nu continue efortul, au spus două dintre surse.

Statele Unite i-au desemnat pe Houthi ca organizație teroristă globală în ianuarie, după luni de atacuri cu rachete și drone lansate de rebeli asupra navelor comerciale din Marea Roșie, care au ucis mai mulți marinari și au perturbat comerțul global. Cu toate acestea, rebelii continuă să atace navele comerciale pe această cale navigabilă vitală.

Un oficial american de rang înalt a refuzat să discute despre planurile rusești specifice de a înarma Houthii. Dar el a spus că SUA consideră orice încercare a unei terțe părți de a crește livrările de arme către Houthi „ca fiind contrară obiectivelor pe care le urmărim” de a ajunge la un acord de pace de durată în Yemen între Houthi și saudiți și de a promova stabilizarea în regiune.

Rămâne neclar dacă reacția Arabiei Saudite a fost cheia pentru ca Rusia să-și abandoneze planul de a înarma rebelii Houthi sau dacă a fost doar unul dintre o serie de factori care l-au făcut pe președintele rus Vladimir Putin să se răzgândească, au spus sursele.

Oficialii americani au urmărit cum marile nave rusești făceau o oprire neobișnuită în sudul Mării Roșii, unde militarii ruși au ajuns la țărm, au fost preluate de houthi cu o barcă și transportate către Yemen, au spus sursele.

Rușii transportau bagaje, dar nimic care să pară suficient de mare pentru a conține arme sau componente ale armelor, au spus sursele. Nu este clar dacă navele rusești transportau echipamente pe care Rusia se pregătea să le predea rebelilor înainte ca Kremlinul să anuleze planul.

Houthi au nevoie în mod special de noi sisteme radar, pe care forțele Comandamentului Central al SUA le țintesc în mod regulat într-un efort de a slăbi atacurile cu rachete Houthi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel