Rusia a evacuat fiecare al nouălea rezident al regiunii Kursk. Ce motive ar putea avea Moscova pentru o operațiune de relocare ce pare inutilă

Tren militar din Rusia / Ministerul apărării (imagine ilustrativă)
Tren militar din Rusia / Ministerul apărării (imagine ilustrativă)

Din cauza incursiunii ucrainene, Federația Rusă a evacuat deja peste 121.000 de locuitori din nouă raioane ale regiunii Kursk, a raportat agenția rusă TASS. Această zonă are un total de aproximativ 1,1 milioane de locuitori, așa că aproximativ unul din nouă ruși a fost strămutat.

„De la începutul măsurilor de evacuare, peste 121.000 de persoane au fost relocate de pe teritoriul a nouă regiuni de frontieră (regiunea Kursk)”, a declarat Artem Sharov, director adjunct al Departamentului de Politică Informațională al Ministerului Situațiilor de Urgență din Federația Rusă.

Cu toate acestea, potrivit agenției TASS , acesta nu este numărul final, lucrările privind relocarea rezidenților continuă.

Rezidenții evacuați sunt cazați atât la rude, cât și în azil mediat temporar. Începând cu 19 august, Rusia a creat un total de 84 de astfel de facilități în regiunea Kursk. Unii localnici au fost trimiși și în alte zone cu trenuri sau autobuze.

Motivele pentru care rușii au recurs la un astfel de gest țin mai mult de construirea unui narativ propagandistic, decât de intenția Kremlinului de a-și proteja populația civilă.

Ca și în până acum, Moscova vrea să transmită populației ruse sentimentul de ”cetate asediată” și organizează relocări de fațadă. Moscova ar putea folosi evacuarea ca un mijloc de propagandă, pentru a amplifica sentimentul de amenințare în rândul populației, consolidând astfel sprijinul intern pentru guvern sau pentru acțiunile militare.

Totuși, nu este exclus ca printre motivele evacuării să fie și considerente de ordin tactic (Armata rusă anticipează o escaladare a conflictului și încearcă să pregătească terenul pentru o rezistență mai eficientă) sau logistic (un număr mare de rezidenți într-o zonă de conflict poate pune presiune asupra resurselor disponibile, cum ar fi alimentele, apa și proviziile medicale). Al doilea argument stă mai puțin în picioare, întrucât Ucraina a anunțat constituirea unui Comandament militar și culoare umanitare, deci Kievul își asumă administrarea zonelor ocupate.

Un alt motiv pentru evacuările masive ar puea fi dorința Moscovei de a limita contactele dintre populația civilă și Armata ucraineană. Rușii de rând ar vedea că ”Naziștii ucraineni” se comportă mai bine decât soldații Armatei ruse, iar asta nu cadrează cu narativele propagandei ruse. În plus, cei care ar fi rămas în Kursk (într-o proporție importantă oameni mai în vârstă) au copii și nepoți în marile orașe ale Rusiei și ar fi putut să relateze necenzurat despre situația reală din regiune.

 

Imaginea Rusiei  a primit o lovitură grea după incursiunea militară ucraineană din Kursk

 

Situația din Kursk rămâne extrem de dinamică, după ce Ucraina a lansat o incursiune surpriză în regiunea Kursk pe 6 august. După aproximativ două săptămâni de la începerea operațiunii, trupele Kievului controlează aproximativ 1.200 de kilometri pătrați de teritoriu rusesc, ceea ce echivalează cu dublul câștigurilor teritoriale rusești în Ucraina de la începutul acestui an.

De asemenea, se pare că ucrainenii au distrus ultimul pod peste râul Seim din regiunea Kursk, relatează bloggeri pro-ruși. Asta ar putea fi o problemă pentru grupul de forțe ruse din regiune care se află cu spatele la râul Seim și sunt presate de Forțele ucrainene. 

De asemenea, a reușit să captureze sute de soldați ruși și să captureze orașul Sudja, prin care gazul rusesc curge în Europa. În plus, din cauza operațiunii ucrainene, rușii au fost nevoiți să retragă aproximativ cinci mii de oameni din regiunea ucraineană Donețk pentru a ajuta la apărarea regiunii Kursk.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel