Publicitate
,,Astăzi, la ora 15.12 (ora Moscovei), de la Cosmodromul de Stat din Plesețk (Regiunea Arkhanghelsk, cu ajutorul unei instalații de lansare staționare, bazată în siloz, a fost efectuată lansarea cu succes a unei rachete balistice intercontinentale Sarmat”, se arată într-un comunicat de presă publicat pe site-ul ministerului.
Ministry of Def of the Russian Fed successfully launched the Sarmat stationary-based intercontinental ballistic missile from the Plesetsk cosmodrome
— OsintTv???? (@OsintTv) April 20, 2022
Sarmat missile has unique characteristics that allow it to reliably overcome any existing & future anti-missile defense systems. pic.twitter.com/qWR3K7jhu6
Potrivit reprezentanților militari ruși, obiectivele lansării au fost îndeplinite în totalitate. Caracteristicile de proiectare ale rachetei au fost confirmate în toate etapele zborului. Ogivele de antrenament au ajuns în raionul indicat situat în Poligonul Kura din Peninsula Kamchatka.
Testele de zbor ale rachetei grele de perspectivă, cu focoase multiple, au făcut posibilă evaluarea designului și a soluțiilor tehnice adoptate în timpul creării sistemului de rachete Sarmat.
Lansarea efectuată astăzi este prima din programul de teste de stat, la finalizarea căruia sistemul de rachete Sarmat va intra în serviciul de luptă în compunerea RVSN.
În cadrul marii unități de rachete din Uzhur (Ținutul Krasnoyarsk) se desfășoară lucrări de pregătire a unui regiment de rachete în vederea dotării cu noile rachete balistice intercontinentale. Sistemul de rachete Sarmat va înlocui vechile rachete grele de tip Voevoda.
Noua rachetă este capabilă să lovească ținte la distanțe lungi, folosind o gamă variată de traiecte de zbor. Racheta Sarmat are caracteristici unice, care îi permit să depășească în mod fiabil orice sistem de apărare antirachetă existent sau de perspectivă.
Reprezentanții ruși apreciază că Sarmat va fi cea mai puternică rachetă din lume, cu cea mai mare rază de distrugere a țintelor, fapt ce va crește în mod semnificativ puterea de luptă a Forțelor Nucleare Strategice.
Comentariul autorului: Programul de dezvoltare și introducere în dotarea RVSN a rachetei RS-28 Sarmat are o întârziere de mai mult de un an.
Se știe faptul că, până în prezent, de pe Cosmodromul Plesețk au fost efectuate trei teste de aruncare a rachetei Sarmat, care preced testele de zbor.
Numărul testelor constructive de zbor ale rachetei au fost reduse progresiv de oficialii ruși, care au anunțat inițial trei teste programate în 2021, apoi două, apoi unul, după care acestea au fost amânate pentru 2022.
Ținând cont de faptul că până la introducerea în dotare a noii rachete vor fi necesare cel puțin cinci lansări, se poate aprecia că obiectivul de operaționalizare a primului regiment înzestrat cu astfel de rachete până la 01.12.2022 nu va putea fi respectat. Probabil, acest lucru se va întâmpla la sfârșitul anului 2023.
În prima fază a operaționalizării, primul regiment de rachete Sarmat va include un punct de comandă și mai multe rachete bazate în siloz (cel puțin două sau trei).
După cum este planificat, primul regiment care va fi dotat cu rachete balistice intercontinentale de tip Sarmat va aparține Diviziei 62 Rachete - Uzhur din cadrul Armatei 33 Rachete - Omsk a RVSN. În prezent, în compunerea diviziei se află patru regimente de rachete, care dețin în total 28 de complexe de rachete R-36M2 (15A18M).
În perspectivă, racheta balistică intercontinentală Sarmat va fi întrebuințată și în calitate de platformă purtătoare pentru ogivele hipersonice Avangard. În prezent, acest rol este jucat de rachetele balistice intercontinentale UR-100N UTTH.
Potrivit evaluărilor experților ruși, noua rachetă va putea să lovească ținte aflate în orice punct de pe glob, atât pe la Polul Nord, cât și pe la Polul Sud, cu un focos multiplu, cu o greutate de până la 10 tone.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News