Rusia a dezvoltat un nou vehicul greu de luptă, însă tot pe o platformă veche. Blindatul are la bază T-72 și e adaptat războiului împotriva Ucrainei

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Vehicul blindat de luptă pentru infanterie (AIFV), testat de Armata rusă
Vehicul blindat de luptă pentru infanterie (AIFV), testat de Armata rusă

Un nou vehicul greu de luptă pentru infanterie, bazat foarte probabil pe platforma tancului principal  de luptă T-72, a fost văzut în localitatea rusă Nijni Tagil, potrivit imaginilor postate inițial în urmă cu aproximativ o săptămână pe un canal Youtube care pare a fi independent (Металлокоп в городе).

Scurtele înregistrări video, surprinse în apropierea poligonului de testare Uralvagonzavod, unde se testează tancurile principale rusești T-72, T-90 și T-14 Armata, au stârnit interes și speculații în rândul observatorilor militari.

Acest vehicul blindat de luptă pentru infanterie (AIFV) pe șenile deși seamănă oarecum cu cea mai recentă generație de AIFV-uri rusești, T-15 Armata, are cel puțin sistemul de șenile diferit, cu doar șase roți de rulare pe latură, față de șapte în cazul transportorului T-15.

Orientarea foarte probabilă către șasiul tancului T-72 reflectă strategia deja împământenită în industria rusă constructoare de vehicule blindate, de eficientizare a costurilor, asigurarea a scalabilității și facilitarea operațiunilor de întreținere prin utilizarea platformelor comune pentru tancurile principale de luptă și alte vehiculele de luptă derivate din acestea.

Spre exemplu, AIFV-ul T-15 Armata se bazează pe platforma universală Armata dezvoltată pentru renumitul tanc principal T-14 Armata. Acest lucru, cel puțin în principiile de întrebuințare în luptă a blindatelor ruse, ar conduce către desfășurarea pe câmpul de luptă a perechilor de astfel de blindate, ceea ce ar asigura o mai mare compatibilitate și un proces logistic mult simplificat.

Foto:  AIFV T-15 Armata (stânga) și MBT T-14 Armata (dreapta)

 

De ce au ales rușii platforma T-72. Noul blindat, adaptat nevoilor și războiului împotriva Ucrainei

 

Potrivit opiniilor unor analiști militari occidentali, alegerea platformei T-72 are sens, având în vedere starea actuală a industriei ruse de apărare, permițând procese de producție și întreținere mai simple pe fondul existenței unei bune familiarizări a militarilor cu tehnica de luptă.

Apariția acestui nou IFV evidențiază și un alt aspect interesant în eforturile Rusiei de a-și asigura flota de vehicule blindate necesare. Foarte probabil, pentru continuarea luptelor din Ucraina extrem de consumatoare de astfel de tehnică militară - efortul ofensiv rus fiind centrat pe componenta terestră - conducerea militară rusă a ales să utilizeze, adapteze și, pe alocuri, să modernizeze blindatele din penultimele generații, menținându-și în rezervă tehnica cea mai nouă. Este o soluție mai economică și mai adaptată la situația actuală din teren.

Acest lucru nu înseamnă neapărat că Kremlinul nu dorește să câștige și să încheie mai repede războiul început în Ucraina, ci că este conștient de posibilitatea ca evoluțiile ulterioare să necesite introducerea progresivă în luptă a tehnicii mai performante și că, dincolo de costurile ridicate de achiziție ale acesteia, nu vrea să riște afișarea prea devreme a capacităților reale ale mijloacelor sale de luptă de ultimă generație. Astfel, acesta rămâne pusă deoparte pentru scenarii escaladante și cu adversari pe măsură, ca o ultimă carte ce poate fi jucată cu armamentul convențional.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel