Potrivit imaginilor din satelit realizate de Imagesat International la comanda Fox News, rachetele capabile să transporte focoase nucleare, sunt desfășuarte la aproximativ 430 de kilometri de granița Ucrainei, în regiunea Krasnodar, scrie paginaderusia.
Din imagini rezultă că rachete sunt situate lângă mai multe buncăre și alte hangare de depozitare.
Alături de un lansator se află un sistem mobil de reîncarcare rapidă pentru lansarea de rachete noi. Una dintre intrările în buncăr este deschisă, iar o altă unitate de reîncărcare tocmai o părăsește.
Raza de acțiune a rachetelor balistice Iskander este de aproximativ 500 km. Ele pot purta atat focoase convenționale, cât și nucleare, constituind o amenințare pentru majoritatea aliaților americani din NATO.
De asemenea, Fox News susține că Rusia a desfășurat aceleași rachete și lângă granița cu Mongolia, la Ulan-Ude. Cel puțin patru lansatoare și sisteme de reîncărcare au fost observate în zonă.
Iskander-M, cunoscut şi ca SS-26 Stone, este un sistem balistic cu o înaltă mobilitate, capabil să lovească ţinte la o distanţă de până la 500 km, cu mai multe opţiuni de ogive convenţionale cântărind între 480 şi 700 de kg. De asemenea, rachetele din acest sistem pot fi echipate cu ogive nucleare.
Sistemul a fost conceput să lovească ţinte fixe şi mobile, precum facilităţi de infrastructură critică, rachete şi sisteme de artilerie cu rază lungă de acţiune, sisteme de apărare antiaeriană şi antirachetă, precum şi puncte de comandă şi de comunicaţii.
Tensiunile dintre Moscova şi Kiev s-au amplificat după incidentul produs în noiembrie 2018 în Marea Azov, situată în nordul Mării Negre. Instanţe judiciare din Crimeea au decis plasarea în arest preventiv timp de 60 de zile a celor 24 de militari ucraineni capturaţi de Rusia în incidentul naval produs pe 25 noiembrie 2018 în Marea Azov.
Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) susţine că navele militare ucrainene Berdiansk, Nikopol şi Iani Kapu au pătruns neautorizat în apele teritoriale ruse, ignorând somaţiile. Ambarcaţiuni ale Serviciului Federal rus de Securitate (FSB) au deschis focul spre cele trei nave militare ucrainene, capturându-le şi arestând 24 de membri ai echipajelor.
Cele trei nave militare ucrainene se aflau în largul fostei provincii ucrainene Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014. Ucraina a denunţat o "agresiune" a Rusiei şi a instituit Legea marţială timp de 30 de zile în regiunile ucrainene situate la frontiera cu Rusia. Statele Unite, Uniunea Europeană şi NATO au criticat Rusia şi au cerut măsuri pentru detensionarea situaţiei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News