Luna septembrie a stabilit un record absolut pentru utilizarea dronelor kamikaze Shahed-136: forțele ruse au lansat nu mai puțin de 521 UAV-uri, cu peste o sută de unități mai mult decât în a doua lună, ca număr de drone lansate - 413 drone kamikaze, în luna mai 2023, scrie TSN.
Doar în ultima noapte, spre exemplu, Rusia a lansat aproximativ 30 de UAV-uri de atac Shahed-131/136 în toată Ucraina.
Rusia vizează sudul Ucrainei cu dronele Shahed, întrucât UAV-urile iraniene sunt foarte precise, oricât de rudimentare par la prima vedere. Chiar dacă Ucraina doboară 70-80% dintre drone, restul provoacă daune importante, recunoștea, pentru Espresso, Natalia Humeniuk, purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare din Sudul Ucrainei.
Eficacitatea acestora este recunoscută și de Yurii Ignat, purtătorul de cuvânt al comandamentului Forțelor Aeriene ale Ucrainei, care a explicat de ce dronele kamikaze sunt atât de periculoase.
De ce sunt Shahed atât de periculoase: Le ajută și componentele, și tactica rușilor
Drona Shahed 136
Oficialul a explicat că dronele iraniene prezintă un grad ridicat de periculozitate pentru obiectivele de pe teritoriul Ucrainean și iată și motivele.
În primul rând, sunt precise. ”Indiferent cine spune că sunt primitive, nu, acestea sunt arme de înaltă precizie care zboară departe și lovesc cu precizie. Prin urmare, trebuie distruse", a spus Ignat, citat de Unian.
În al doilea rând, nu sunt o țintă ușoară întrucât sunt relativ mici iar fuzelajul este construit din materiale compozite, care le face greu detectabile pe radar.
Mai mult, electronica este eficientă împotriva bruiajului. ”Rusia îmbunătățește dronele, care devin din ce în ce mai puțin vulnerabile la mijloacele de război radio-electronic”, arată Ignat.
O altă caracteristică a Shahed este că dispun de o autonomie foarte ridicată, care le permite să rămână mult timp în aer și să zboare în cerc până la momentul atacului. ”Inamicul lansează Shahed-uri pe diferite rute pentru a distrage la maximum atenția apărării aeriene ucrainene și pentru a provoca mai multe daune. (Spre exemplu) un grup de Shahed decolează mai devreme și va zbura în cerc, iar un al doilea grup va decola puțin mai târziu, dar va zbura în aceeași direcție. Obiectivul va fi atacat din două părți în același timp”. a adăugat Ignat
Detaliile furnizate de purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene întregesc tabloul făcut și de declarațiile publice ale șefilor Armatei române, care explicau că amprenta radar a unei drone Shahed este foarte redusă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News