Rusia a consumat aproape 4.000 de rachete în Ucraina, adică mai mult decât în cei 12 ani ai campaniei din Afganistan

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Portalul topcor.ru a informat, pe 20.11.2022, că o analiză a celor aproape nouă luni ale “operației militare speciale” din Ucraina arată faptul că trupele ruse au folosit un număr mare de rachete tactice și operativ-tactice de diferite tipuri. Împreună, numărul acestora se apropie de 4.000 de unități.

După cum apreciază specialiștii ruși, este vorba despre o cifră incredibilă, ținând cont de faptul că aceasta este mai mare decât numărul de rachete folosit de Forțele Armate ale URSS în cei peste 12 ani ai campaniei din Afganistan (nouă ani de participare directă la război și apoi trei ani de sprijin acordat autorităților de la Kabul).

În același timp, nu există nicio îndoială că cifrele în ceea ce privește Ucraina vor crește și mai mult în perioada următoare.

Astfel, Forțele Aeriene ale URSS au întrebuințat în timpul războiului din Afganistan numai 139 de rachete dirijate aer-sol cu rază scurtă de acțiune de tip H-25 și H-29L. Imediat după retragerea trupelor sovietice din Afganistan în februarie 1989, Moscova a început să ajute armata afgană prin furnizarea de complexe de rachete tactice și operativ-tactice Elbrus și Luna-M, precum și de muniție pentru acestea. Acest lucru a continuat până la sfârșitul anului 1991.

De exemplu, au fost predate 2.028 de rachete 8K14-1 pentru complexele 9K72 Elbrus și 2.302 rachete 9M21 cu focoase 9N18F și 9N18K pentru complexele 9K52 Luna-M. Aceste cifre par să fie mai mari decât cele indicate pentru Ucraina, numai că nu toată muniția din Afganistan a fost epuizată. Reprezentanții mișcării talibane mai găsesc în continuare complexe mobile și rachete pentru acestea ascunse în diverse locuri din Afganistan.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

 

Ce rachete poate intercepta scutul de la Deveselu? Hari Bucur-Marcu dă exemplul Iron Dome: Nu e o vulnerabilitate dacă o rachetă mai trece

Expertul a arătat că Facilitatea antirachetă de la Deveselu are capacități defensive împotriva unei categorii importante de amenințări.

„Ne apără (n.r. - scutul de la Deveselu) doar asupra unor anumite tipuri de atacuri, de lovituri. E vorba de rachetele balistice, cele care au traiectorie înaltă, astfel încât de la lansare până la țintă să avem timp să le lovim noi, mai ales pe partea ascendentă a traiectoriei. Scutul de la Deveselu nu este pentru altceva.

Dar sunt o mulțime de alte proiectile, rachete, drone, pentru care sunt alte mijloace de combatere, mai puțin asta - rachetele antiaeriene, deci care trag împotriva unei ținte aeriene și în mod normal se distrug în aer, fie că lovesc ținta, fie că nu lovesc ținta. În Polonia am avut o rachetă care n-a explodat în aer și a explodat la impact”, explica Hari Bucur-Marcu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel