Rusia a blocat o navă a Forțelor Navale Bulgare, participantă la exercițiul „Sea Breeze 2020”

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Surse militare ucrainene au informat că ieri, 22 iulie, mijloace navale rusești au interferat cu nave NATO participante la exercițiul multinațional “Sea Breeze 2020”, în încercarea de a desfășura acțiuni de provocare și intimidare.

 

 

Astfel, pe timpul efectuării manevrelor în raionul planificat, corveta bulgară “Bodri” a fost urmărită și apelată prin radio de o navă din cadrul Pazei de Coastă a Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Federația Rusă, care i-a cerut să părăsească raionul în care navighează, precizează Ukrmilitary.com.

Comandantul vedetei de coastă rusești a solicitat eliberarea raionului sub pretextul că acesta face parte din Zona Economică Exclusivă (ZEE) a Rusiei și că este închis (n.a. notificat pentru exerciții militare ale forțelor ruse).

„Institutul pentru cercetări strategice pentru Marea Neagră”, un ONG din Ucraina, prin reprezentantul său Andrii Klimenko, a dat publicității harta raioanelor notificate pentru exerciții de către Ucraina (ca organizator “Sea Breeze”) și Rusia, evidențiind faptul că Rusia „s-a suprapus” peste principalele două raioane rezervate de Ucraina pentru exercițiul „Sea Breeze 2020”.

Potrivit informațiilor furnizate de A. Klimenko, repartizarea raioanelor în cadrul “Sea Breeze 2020” este următoarea: cu contur verde-lime sunt zonele în care acționează navele românești, cele roz sunt în responsabilitatea navelor turcești, în raioanele cu contur galben sunt navele ucrainene, iar în cele umplute cu verde închis acționează preponderent nave bulgare. În același timp, raioanele cu contur roșu, neumplute, sunt “blocate” (notificate ulterior) de Rusia, cele din vest și nord fiind suprapuse cu zone în care acționează navele bulgare, respectiv ucrainene.

Trebuie spus că legislația internațională permite statelor să desfășoare activități militare în spațiul aerian internațional sau în zona maritimă internațională, inclusiv în ZEE, cu condiția ca, pentru evitarea suprapunerilor în utilizarea aceleiași suprafețe și în mod special pentru evitarea accidentelor, să fie respectate procedurile de anunțare (notificare) asupra intențiilor privind desfășurarea activităților militare în astfel de zone. 

Normele sunt destul de permisive, au în principal caracter informativ-orientativ, și nu prevăd limitări privind dimensiunea unui raion sau durata folosirii acestuia de către o singură parte.

Însă acest cadru organizatoric pozitiv, acceptat internațional și cu avantaje unanime de securitate, a fost progresiv transformat de Rusia într-un instrument hibrid de afișare a forței și autorității în Marea Neagră. Exagerând dimensiunile și perioadele de notificare ale raioanelor și alegând strategic pozițiile acestora, Rusia își manifestă constant intenția de a limita și controla accesul naval din Marea Neagră.

De altfel, Rusia a procedat similar și pe timpul exercițiului “Sea Breeze 2019, când, cu câteva zile înainte de începerea exercițiului, a blocat un raion naval foarte mare, de aproximativ 8.000 kmp, în nord vestul Mării Negre, zonă în care urma să aibă loc faza activă a exercițiului.

Ulterior, la sfârșitul lunii august 2019, o acțiune de aceeași natură a Rusiei a fost la un pas să dea naștere unui nou incident ruso-ucrainean, chiar în proximitatea României, la aproximativ 180 km de Sulina. Atunci Rusia a planificat și executat exerciții militare într-un raion naval în care Ucraina desfășura teste anunțate cu rachetele Vilkha M și doar cedarea militarilor ucraineni a făcut ca incidentul să fie evitat. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel