Rusia a aruncat deja peste 10.000 de bombe cu planare. Ucraina reacționează cu o armă care copiază modelul francez AASM HAMMER

O bombă aeriană care planează ar putea deveni arma cheie a armatei ucrainene pentru loviturile împotriva țintelor rusești.

În timpul conflictului ce durează de peste doi ani și jumătate, Ucraina a reușit să dezvolte „din mers”, o serie de sisteme de arme, printre care și un kit complex pentru bombele aeriene, care include un motor de rachetă și aripi retractabile.

Noua bombă ucraineană este ghidată de GPS și este foarte asemănătoare cu ciocanul francez AASM. Are un motor de rachetă și aripi retractabile, ceea ce poate crește autonomia la 40 de mile (65 de kilometri), potrivit Forbes. Este posibil ca ucrainenii să fi copiat efectiv arma franceză. Dacă noua bombă trece cu succes toate testele, Forțele Aeriene ucrainene o vor putea implementa pe aeronave Su-24, Su-27 și MiG-29.

Un videoclip filmat de echipajul unui avion de luptă Su-27 al Forțelor Aeriene Ucrainene a apărut recent, care arată un bombardier cu prototipul unei muniții planante sub aripi. Autorii articolului sunt convinși că, dacă Ucraina reușește să introducă producția locală a unei noi bombe, poate începe să ajungă din urmă Rusia în acest apect al bombelor cu planare, mai alesc că varianta ucrainean are și un sistem de propulsie.

Prin dezvoltarea propriilor sale muniții ghidate de precizie, Ucraina s-ar elibera de dependența de proviziile insuficiente din partea aliaților. De exemplu, Franța a promis că va livra, lunar, 50 de Hammer AASM. Aceasta este un număr îngrozitor de mic, având în vedere cele aproximativ 3.000 de bombe KAB pe care Rusia le aruncă lunar de-a lungul întregii linii a frontului.

În plus, producția proprie ar „elibera” Ucraina de restricțiile aliaților privind utilizarea muniției de fabricație străină.

 

Rusia a aruncat deja peste 10.000 de bombe cu planare anul acesta. Ucraina trebuie să reacționeze

Forțele Aeriene Ruse folosesc în mare parte bombele cu planor KAB 500 de jumătate de tonă, dar și KAB 1500, de trei ori mai grele, care sunt proiectate împotriva țintelor fortificate și pot distruge un bloc. Aceste bombe au fost cele care au deschis calea trupelor ruse în timpul străpungerii de la Avdiivka.

Doar în prima jumătate a lunii ianuarie, rușii au aruncat 250 de bombe de planor pe Avdiivka, în timp ce pentru tot anul 2023 au fost doar 149.

Rușii au început să folosească bombe cu planor în primăvara anului trecut, amintea UPravda.

Bombele ghidate mai avansate erau prea scumpe și erau insuficiente, în timp ce bombele clasice ieftine fără ghidare din seria FAB i-au forțat pe piloții ruși să survoleze ținta, bombardierele lor au devenit ținte ale apărării aeriene ucrainene. Prin urmare, Rusia a montat suprafețe de stabilizare mai mari, suprafețe simple de control și un simplu dispozitiv de ghidare prin satelit UMPK pe bombele FAB-250, FAB-500 și FAB-1500. Bombele cu planare pot zbura de la 25 la 60 km, în funcție de înălțimea de la care sunt aruncate.

Bruiajul navigației prin satelit ajută, dar recent bombele sunt echipate cu dispozitive de bruiaj Kometa-M.

Bombardierele rusești care le transportă - în principal Su-34 - pot rămâne astfel în spatele liniei frontului, unde sunt în siguranță împotriva sistemelor de apărare aeriană ucraineană.

Avioanele rămân în afara razei sistemelor MANPAD, precum Axis, Strela 10, Piorun sau Stinger au o rază de acțiune de la opt până la zece kilometri. De asemenea, nu sunt prea amenințate nici de sistemele de rază medie Buk, Iris-T sau NASAMS, care au o rază de acțiune de la 25 la 35 km. Dacă avioanele aruncă bombe de la altitudini mari de 10 până la 12 sau chiar 16 km, raza de acțiune crește la 80 km.

Bombele KAB sunt relativ ieftine, una costă aproximativ 20 de mii de dolari. Deși aceasta este semnificativ mai mult decât o bombă clasică nedirijată, este totuși mult mai ieftină decât rachetele de croazieră Kh-101 și Kh-555, al căror preț depășește un milion de dolari.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel