Rusia a aruncat bombe termobarice în Ucraina. ”Am folosit cele mai puternice arme non-nucleare”, se laudă propaganda. De ce adevărul ar putea fi altul

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Surse militare ruse susțin că au folosit ODAB-9000, cea mai puternică armă nenucleară din lume / captură de ecran din videoclip
Surse militare ruse susțin că au folosit ODAB-9000, cea mai puternică armă nenucleară din lume / captură de ecran din videoclip

Rusia a aruncat o bombă termobarică ODAB asupra unei clădiri din Vovceansk. Din cauza forței exploziei, propaganda rusă speculează că ar fi putut fi cea mai puternică bombă non-nucleară - ODAB-9000 de 9 tone - pentru a slăbi moralul forțelor ucrainene.

Ieri, presa rusă de propagandă cita ”surse militare ruse” care susțineau că a fost lansată o bombă super-puternică asupra orașului ucrainean Vovcensk. Potrivit presei ruse, se crede că bomba este bomba cu vid ODAB-9000, denumită și ”Tatăl tuturor bombelor”. Se pare că această armă este cea mai puternică muniție nenucleară din lume, cu o putere explozivă echivalentă cu 44.000 kg de TNT.

Rusia apelează frecvent la tactici de dezinformare, bazându-se pe un sâmbure de adevăr, așa cum, deseori, a arătat și DefenseRomania. Și în acest caz, adevărul pare să fi fost distorsionat în stilul clasic propagandei sovietice, bomba fiind, foarte probabil, una de o capacitate mai mică.

Presa rusă apelează la încă un fals pentru a arăta opiniei publice ucrainene cât de puternică este Armata rusă, iar propagandiștii Kremlinului speculează că ar fi putut fi cea mai puternică bombă nenucleară de până acum, ODAB-9000 de nouă tone.

Alte ipoteze vorbesc despre clasica bombă FAB-5000 (dar nu este echipată cu ghidaj pentru o lovitură precisă) sau o bombă termobarică ODAB-1500.

Expertul militar Mîkhailo Zhirokhov a explicat de ce rușii nu au putut folosi muniția super-puternică ODAB-9000.

„Nu a fost o bombă de nouă tone. Transportatorii săi sunt aproape exclusiv bombardiere Tu-22M3. Cu siguranță nu erau în aer, pentru că comandamentul nostru al Forțelor Aeriene ar avea cu siguranță niște informații despre asta, ar fi notificat oamenii”, a spus Zhirokhov, într-un interviu pentru NewVoice.

La rândul lor, Defense Express notează că utilizarea ODAB-9000 pare îndoielnică, deoarece este transportată doar de  bombardiere strategice Tu-160, Tu-95, Tu-22M3, care trebuie să se apropie foarte mult de linia frontului.

Această utilizare a muniției este imposibilă, deoarece trupele ruse ar fi pierdut un bombardier din focul sistemului de apărare aeriană. De aceea, potrivit Defence Express, prima și singura dată când o țară agresoare a folosit Tu-22M3 pentru a arunca bombe a fost la Mariupol.

 

Bombele de putere mare folosite de ruși

Muniția folosită în mod obișnuit o reprezintă bombele de o tonă și jumătate care pot fi transportate de majoritatea bombardierelor rusești de primă linie, cum ar fi Su-34, sau avioanele de vânătoare-bombardări din seria Su-27, Su-30 și Su-35.

Există imagini ale unui ODAB -1500 transportat de Su-24, dar nu este cazul unei bombe de 9tone. Chiar dacă aeronavele ar putea să transporte o astfel de greutate, ar trebui să fie echipate cu un punct de prindere potrivit pentru o încărcătură atât de mare.

Bombele termobarice ODAB sunt mai eficiente decât clasicele bombe de fragmentare KAB/FAB-1500 de aceeași masă. ODAB-1500 acoperă o suprafață de 500 de metri pătrați. Utilizează efectul că un aerosol inflamabil are mult mai multă energie decât un exploziv clasic.

Cu aproximativ zece metri înainte de impact, aerosolul inflamabil se dispersează și apoi explodează cu o forță mai mare. Explozia creează un zid de foc și o presiune de 120 de atmosfere. Pe de altă parte, există o presiune negativă în punctul de explozie, deoarece se consumă oxigen. Datorită efectului, ele sunt folosite în principal pentru a distruge forța de muncă a inamicului sau pentru a distruge clădiri.

Cu toate acestea, Rusia a pus în funcțiune și ODAB-500/P îmbunătățit. Acesta din urmă folosește un combustibil diferit, a raportat serverul rus Topwar.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel