Subliniem din nou, clasamentul nu se referă nicidecum la cele mai performante tancuri care au existat, ci reprezintă un top al tancurilor care au scris istorie.
Pe primul loc, așa cum ați intuit, se află T-34, un tanc paradoxal „rudimentar și simplu”. Produs la o scară halucinantă, T-34 și-a copleșit adversarii prin număr și caracteristici.
TOP 10 tancuri care au scris istorie
Dar până să ajungem la T-34, iată Top 10 tancuri care au scris istorie, un clasament realizat de experți și istorici militari în cadrul unor documentare despre tehnică militară publicate de Viasat History:
10. M4 Sherman (SUA)
Echipaj: 5
Greutate în luptă 31.5 t
Viteză maximă: 40 km/h
Armament principal: Tun de 75 mm
9. Mark 1 (Marea Britanie - primul tanc de luptă din lume apărut în timpul Primului Război Mondial)
Echipaj: 8
Greutate în luptă: 28.5 t
Viteză maximă: 5.9 km/h
8. Warrior (Marea Britanie)
Greutate: 28 t
Viteză maximă: 75 km/h
Armament principal: Tun de 30 mm
7. T-54/55 (URSS)
Greutate: 36 t
Viteză maximă: 50 km/h
Armament principal: Tun de 100 mm
6. Centurion (Marea Britanie)
Greutate: 44.4 t
Viteză maximă: 34 km/h
Armament principal: Tun de 84 mm
Armament secundar: Mitralieră Browning 7.62 mm
5. Seria Panzer MK I - V (Germania nazistă)
Viteză maximă: 55 km/h (Panzer V)
Numărul tancurilor Panzer I în 1939: Peste 1.500
Producție totală în timpul războiului a seriei Panzer: Peste 44.000
4. M113 (SUA *tehnica reprezintă un transportor, dar a fost introdusă în clasament de sursa citată)
Introdus în serviciu: 1960
Viteză maximă: 60 km/h
Range: 320 km
Poate transporta 11 soldați fără șofer
3. Tiger (Germania nazistă)
Echipaj: 5
Greutatea în luptă: 58 t
Viteza maximă: 38 km/h
Armament principal: Tun de 88 mm
2. Legendarele M1 Abrams (SUA)
Viteza maximă: 67 km/h
Greutatea în luptă: 56.7 t
Max. range: 442 km
Armament principal: Tun de 120 mm
-----
1. T-34
Viteză maximă: 55 km/h
Greutate în luptă: 32 t
Armament principal: Un tun de 85 mm
Producție totală: Peste 80.000 de exemplare!
D. Taylor, unul dintre experții în tancuri care a luat parte la documentar explică: „Când germanii au întâlnit prima oară tancurile T-34 în vara lui 1941 nu știau de existența lor. A fost un șoc uriaș (...) Din întâmplare sau în mod intenționat cele trei caracteristici erau corect proporționate iar acest lucru le-a permis tanchiștilor ruși să-i atace pe germani”.
T-34, un tanc rudimentar și simplu care a uluit. Tancul perfect „de unică folosință” pe front
T-34, Sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia
T-34 era echilibrul perfect între putere de foc, viteză și blindaj.
Succesul T-34 a fost simplitatea. Proiectul era cât se poate de simplu și permitea fabricarea la scară uriașă. La apogeul războiului se produceau 1.300 de tancuri T-34 lunar.
David Willey, un alt expert în tancuri, subliniază și el că „T-34 e foarte primitiv, dar componentele esențiale funcționează”.
„Filosofia sovietică era ca tancul să fie o armă revoluționară pe măsura a ceea ce rușii numeau arta lor operațională. Vor ca mii de tancuri să progreseze și să avanseze. T-34 e perfect, e un obiect de război de unică folosință pe front. E simplu, e de încredere, rudimentar, dar se poate fabrica în masă”, a mai completat Willey.
T-34 au copleșit tancurile tehnologic net superioare datorită numărului uriaș pe care URSS l-a produs
„Iarna grea din URSS a testat limitele T-34. „Multe tancuri germane se strică în timpul campaniei. Să nu uităm că în Rusia erau foarte puține drumuri pavate. E zăpadă, gheață, mlaștini unde gheața se topește etc. Toate acestea reprezentau o mare problemă. Rușii s-au gândit la asta iar șenilele tancurilor lor erau foarte late, în special cele ale tancurilor T-34, pentru a repartiza greutatea. Pentru tancurile inamice asta a constituit o mare problemă”, a mai subliniat David Willey.
O altă problemă era reprezentată de faptul că mitralierele germane antitanc de 37 mm ricoșau din blindajul T-34, fapt pentru care inginerii germani au dezvoltat arme mai evoluate. Înainte de Bătălia de la Kursk din 1943 erau dezvoltate tancurile Panther și Tiger, menite să le depășească pe cele sovietice.
Superioare numeri, T-34 au copleșit până și aceste tancuri tehnic net superioare.
T-34 a reprezentat pilonul forței sovietice de tancuri până la sfârșitul războiului și a fost considerat de mulți cel mai de succes tanc produs în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News