Rubla scade, un scenariu negru amenință Rusia, dar Kremlinul răspunde: ”Uite ce se întâmplă cu dolarul, e clar cine eșuează”

Patriarhul Kirll al Moscovei a lăudat forțele armate ale Rusiei sub conducerea președintelui Putin, în timpul dedicării unei noi catedrale militare la Moscova. Sursa foto: ChurchTimes.co.uk.
Patriarhul Kirll al Moscovei a lăudat forțele armate ale Rusiei sub conducerea președintelui Putin, în timpul dedicării unei noi catedrale militare la Moscova. Sursa foto: ChurchTimes.co.uk.

Evaluările occidentale spun că moneda rusă e grav afectată de efortul de război, dar la Kremlin auzim o perspectivă complet diferită.

Pe 21 noiembrie, Departamentul de Trezorerie al SUA a impus noi restricții asupra a aproximativ 50 de bănci rusești, inclusiv , brațul financiar al gigantului energetic rusesc, care oricum suferă după ce a pierdut cea mai mare parte a pieței sale europene, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.

Gazprombank, cea mai mare dintre băncile nesancționate rusești, a fost exclusă din pachetele anterioare de sancțiuni pentru a permite unor țări din Europa Centrală și de Est, inclusiv Austria, Ungaria și Slovacia, să continue să plătească pentru importurile de gaze rusești.

După 20 decembrie, când măsurile vor intra în vigoare, cumpărătorii europeni de gaz rusesc vor fi nevoiți să găsească soluții care implică fie bănci terțe, fie valute non-dolar, ceea ce va dura.

La prima vedere, aceasta nu părea atât de diferită de celelalte sancțiuni deja impuse, dar anunțul american a venit într-un moment prost pentru economia rusă, în sensul că piețele valutare au reacționat rapid. Perspectiva unor noi restricții privind accesul la valută a dus rubla în scădere cu 10% față de dolar la un minim de 115 zile pe 27 noiembrie, înainte ca banca centrală a Rusiei să stimuleze o creștere modestă prin utilizarea rezervelor sale pentru a cumpăra rubla. Dar chiar și după această creștere, scăderea rublei e de 8% în ultima lună și cu peste 15% în 2024.

Moneda Rusiei este la cel mai slab nivel de când a început invazia Ucrainei la sfârșitul lunii februarie 2022.

 

Cresc presiunile pe economia Rusiei

 

Autoritățile de la Moscova au părut îndrăznețe și încrezătoare în aparițiile în presă, iar săptămâna trecută conducătorul rus Vladimir Putin a declarat reporterilor din Kazahstan că „cu siguranță nu există niciun motiv de panică”. "

Dar pentru specialiști, astfel de negări ale zvonurilor sunt de obicei un semn că ceva nu este în regulă. Iar cea mai recentă scădere a valorii rublei îngreunează cu adevărat munca băncii centrale ruse, după cum scrie The Economist.

Cheltuielile din timpul războiului au epuizat capacitatea economiei, reducând șomajul la doar 2,4%.

Noul buget guvernamental, prezentat în septembrie, va crește cheltuielile pentru apărare și securitate cu încă 25% anul viitor, până la aproximativ 8% din PIB-ul Rusiei, cea mai mare cifră de la Războiul Rece. Inflația anuală este de peste 8%.

Așa cum relata Reuters, Putin a aprobat un buget record pentru apărare care alocă până la o treime din cheltuielile guvernamentale totale, în timp ce războiul din Ucraina epuizează resursele.

Potrivit acestor informații, bugetul pentru 2025, publicat duminică, alocă aproximativ 126 de miliarde de dolari pentru apărarea națională, sau 32,5 la sută din cheltuielile statului. Bugetul apărării este astfel cu aproximativ 28 de miliarde de dolari mai mare decât recordul anterior stabilit în acest an.

 

O rublă mai slabă este o sabie cu două tăișuri

 

Nivelul mai scăzut față de dolar crește valoarea rublei a exporturilor de petrol, ajutând la acoperirea deficitului în creștere al guvernului. Dar crește și prețul mărfurilor importate, lucru extrem de important atât pentru consumatori, cât și pentru efortul de război al guvernului. Analiştii notează că importurile ruseşti de bunuri de larg consum tind să crească odată cu apropierea Crăciunului.

În plus, China a devenit cel mai important partener comercial al Rusiei în ultimii ani, furnizând mai mult de o treime din totalul importurilor, precum și componente de înaltă tehnologie cu dublă utilizare, esențiale pentru forțele armate. Rubla a scăzut cu 7% față de yuanul chinez în ultima lună, ceea ce va crește costul echipamentelor militare.

Pe fondul inflației ridicate și al temerilor legate de valoarea monedei, banca centrală rusă a majorat deja dobânzile la 21% în acest an. Comercianții se așteaptă acum ca ratele să fie de 25% până la sfârșitul anului, în creștere față de așteptările de 23% înainte de recenta scădere a rublei.

Până acum, guvernul rus a protejat atât consumatorii, cât și întreprinderile de efectele ratelor mai mari prin diferite concepte de împrumut subvenționat.

Cu toate acestea, cu finanțele publice sub presiune, granturile au fost reduse recent. Volumul creditelor ipotecare e în scădere, iar companiile avertizează cu privire la întârzierile investițiilor chiar înainte de ultima rundă de sancțiuni. Vorbind săptămâna trecută, Elvira Nabiullina, guvernatorul băncii centrale, a recunoscut că politica monetară a atins un „punct de vârf” și că creșterea creditării corporative va începe acum să scadă, reducând cererea.

Combinația dintre o monedă în scădere și un deficit bugetar în creștere a condus la speculații și dezbateri cu privire la aterizarea dură a economiei ruse în 2025.

După doi ani de creștere puternică, care i-a derutat pe analiștii care aveau previziuni sumbre, ritmul de expansiune va încetini brusc. Factura economică pentru război este în sfârșit scadentă și ar putea fi mare, conchide The Economist.

 

Optimismul de la Moscova

 

În același timp, din Moscova vin tonuri liniștitoare. Directorul executiv al celei de-a doua bănci ca mărime din Rusia, VTB, Andrei Kostin , a declarat luni pentru Reuters că rubla se va stabiliza la aproximativ 100 pentru dolar american, după o perioadă de perturbări cauzate de sancțiunile SUA asupra sectorului financiar rus.

"În 2022, dacă vă amintiți, dolarul a ajuns la 120 de ruble. Corecția are deja loc, dolarul este puțin peste 100 și cred că va rămâne la acest nivel", a spus Kostin.

Kostin afirmă că ponderea activelor în dolari SUA în bilanţul VTB a fost redusă drastic după sancţiunile occidentale. "Înainte, jumătate din bilanţul băncii era în dolari şi fiecare mişcare a cursului de schimb a avut un impact semnificativ asupra noastră. Dar acum pur şi simplu nu ne-a păsat", a spus Kostin. 

Kremlinul însuși merge și mai departe. Potrivit purtătorului de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, ceea ce se întâmplă este exact procesul opus. Potrivit acestuia, intensificarea „eroziunii” dolarului este clar vizibilă.

Comentariul său a venit ca răspuns la o întrebare adresată de agenția de presă de stat rusă TASS despre amenințarea președintelui ales al SUA, Donald Trump, de a forța țările să continue să folosească dolarul în reglementările comerciale internaționale.

"Dolarul devine din ce în ce mai puțin atractiv ca monedă de rezervă pentru o serie de țări. Acesta este un proces de erodare a atractivității dolarului, se întâmplă cu adevărat și se intensifică", a spus Peskov, după cum a raportat luni TASS.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a subliniat că această tendință nu poate fi observată doar în țările BRICS. "În general, tot mai multe țări încep să treacă la utilizarea monedelor naționale în activități comerciale, economice și economice externe. Acesta este un proces care ia amploare în întreaga lume", a conchis el.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel