Rușii susțin că au salvat R. Moldova de la război civil și au adus pacea în Transnistria

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Agenția rusească de știri, TASS, a publicat un amplu material propagandistic în care Federația Rusă este prezentată ca pacificator în conflictul ruso-moldovenesc de pe Nistru.

Potrivit autorului, toate conflictele din spațiul post-sovietic au izbucnit urmare a destrămării URSS-ului. Acest lucru s-a întâmplat și în vara anului 1992, în Transnistria scrie autorul, când „câteva sute de soldați și ofițeri ruși au salvat Moldova de un război civil la scară înaltă". Grupul Operativ al Trupelor Ruse, adică contingentul rus din Transnistria, este prezentat ca o misiune de pacificare datorită căruia, de 27 de ani, dăinuie pacea în regiunea.

 

Problema Basarabiei din perspectiva propagandei ruse

 

Articolul prezintă problema Basarabiei din perspectiva propagandei ruse. În special, la un moment dat, autorul amintește de faptul că în 1812 Rusia pretindea la întregul Principat al Moldovei, și doar iminența războiului cu Napoleon a zădărnicit aceste planuri ale lui Aleksandr I. De atunci, poporul moldovenesc, spune autorul, a ajuns să fie divizat în două state.

În anul 1918, România a profitat de turbulențele revoluționare și a introdus armata în Basarabia, după care legislativul creat la Chișinău, Sfatul Țării, a votat pentru unirea cu statul vecin", se menționează în articol.

Apoi se vorbește despre rolul Moscovei în înăbușirea războiului ruso-moldovenesc de pe Nistru.

 

Rușii spun că au salvat R. Moldova de la un război civil

 

„Oprirea războiului fratricid a fost posibilă după intervenția Armatei a 14-a din Rusia care staționa atunci în regiune, și care a fost condusă de generalul Aleksandr Lebed venit de urgență de la Moscova. Generalul mi-a spus personal că succesul operațiunii s-a datorat faptului că două trimi din ofițeri au fost originari din Transnistria și Moldova", se menționează în articolul rușilor din TASS, potrivit portalului deschide.md.

Autorul mai argumentează pe final că din moment ce Rusia a ieșit din Tratatul cu privire la Forțele Armate Convenționale în Europa convenit la Summitul OSCE din 1999 unde s-a decis și evacuarea contingentului rus din Republica Moldova, a căzut și necesitatea acestei evacuări.

Pe final, logica autorului se pliază pe argumentele separatiștilor, acelea că GOTR ar asigura buna funcționare a forțelor de pacificare rusești din regiune și că ar asigură paza depozitului militar de la Cobasna. Mai mult, deoarece Ucraina nu permite tranzitarea teritoriului său de către militarii ruși, contingentul GOTR este format din cetățeni ai Federației Ruse din Transnistria. În acest sens, evacuarea contingentului ar însemna plecarea câtorva ofițeri tot cu atributele militare, iar militarii GOTR vor rămâne în regiune și vor fi gata în orice moment să ia armele în mâini pentru a apăra Transnistria.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel