Întreg scandalul în jurul catedralei Hagia Sofia sau Sfânta Sofia din Istanbul a pornit după decizia președintelui Recep Tayyip Erdogan de a transforma monumentul din muzeu în moschee.
Comunitatea internațională s-a declarat consternată după ce Erdogan a decis transformarea bazilicii bizantine în moschee.
La nivel diplomatic, Federația Rusă, care de-a lungul timpului încă din perioada țaristă s-a erijat în continuatoarea Romei, preluând după prăbușirea Imperiului Roman (476 d.Hr.) și a Constantinopolului (1453 d.Hr.) conceptul de a Treia Romă, a transmis că problema catedralei Sfânta Sofia din vechiul Constantinopol, locul unde împărații biznatini erau încoronați, este o „afacere internă” a Turciei.
Astfel, Serghei Verşinin, adjunctul şefului diplomaţiei ruse, ministrului de Externe Serghei Lavrov, citat de The Moscow Times, a transmis în problema Hagiei Sofia: „Considerăm că e o afacere internă a Turciei și nici noi, nici alții, nu ar trebui să ne amestecăm”.
Sfânta Sofia este considerată drept una dintre marile clădiri ale lumii, reprezentând un punct de referinţă în istoria arhitecturii şi, fără îndoială, centrul Ortodoxiei de până la căderea Constantinopolului în 1453.
Între 532-537 d.Hr., împăratul Iustinian I a construit o nouă biserică, peste rămăşiţele celeilalte, ceea ce se poate vedea în fostul oraş bizantin, Constantinopol, astăzi metropola Istanbul: Catedrala Sfânta Sofia.
După ce otomanii au cucerit Constantinopolul în 1453, sultanul Mehmet al II-lea Cuceritorul a ordonat transformarea bisericii într-o moschee. Sfânta Sofia a rămas moschee pentru aproape 500 de ani, până în 1935, când fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk a transformat-o în muzeu.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News