Rosatom a declarat că accidentul din 8 august s-a produs în timpul testării unei rachete implicând o "sursă de energie izotopică" pe o platformă în Marea Albă. Cel puţin cinci persoane şi-au pierdut viaţa în acest accident.
Ministerul rus al Apărării declarase iniţial că nivelul de radiaţii a rămas normal, dar oficiali din oraşul Severodvinsk (nord-vestul Rusiei) au afirmat că au înregistrat o creştere a radioactivităţii pentru scurt timp.
Ulterior, Agenţia rusă de meteorologie a admis că nivelul de radiaţii crescuse de 16 ori peste cel normal.
"Efectuarea acestui test fără a pregăti sau a avertiza populaţia locală şi fără a ţine cont de riscurile ecologice este bineînţeles o crimă", a declarat telefonic pentru Reuters Aleksei Klimov, ecologist din Severodvinsk.
El a spus că testul a fost efectuat când vântul sufla spre Severodvinsk care, la fel ca oraşul vecin Arhanghelsk, este situat în golful unde s-a efectuat testul. Cele două oraşe numără împreună peste jumătate de milion de locuitori.
"Copiii se plimbau pe malul mării. Nimeni nu a emis o avertizare. Ar fi trebuit să fim avertizaţi", a spus Klimov, adăugând că testul trebuia să fie efectuat pe unul dintre siturile de testare situate la distanţă de zonele rezidenţiale, cum ar fi platformele de mările Barents şi Kara.
Un purtător de cuvânt al Rosatom a refuzat să facă vreun comentariu cu privire la acuzaţiile formulate de Klimov, dar a declarat că testul nu a prezentat niciun risc pentru locuitorii din Severodvinsk sau din altă parte.
Klimov a declarat că locuitorii din Severodvinsk au depus o plângere procuraturii, cerând să fie analizate circumstanţele testului şi adună semnături pentru a cere ca astfel de teste să nu mai fie efectuate niciodată în zona lor.
Informaţiile despre acest test fiind secrete, nu este clar ce testează Rusia, iar unii analişti au spus că datele disponibile sunt insuficiente pentru a clarifica acest incident.
Preşedintele american Donald Trump a declarat luni într-un mesaj pe Twitter că SUA "au învăţat multe" din explozia care - a sugerat el - s-a produs în timpul testării reactorului cu propulsie nucleară al unei rachete de croazieră, lăudată de preşedintele Vladimir Putin anul trecut.
Rusia, care a declarat că racheta va avea o "rază de acţiune nelimitată" şi va putea depăşi orice sistem de apărare antirachetă, o numeşte 9M730 Burevestnik (Albatrosul). În terminologia NATO, aceasta este denumită SSC-X-9 Skyfall.
Ziarul pro-Kremlin Izvestia a contestat însă orice fel de conexiune cu Burevestnik joi, susţinând că autorităţile au testat un dispozitiv de accelerare avansat. Potrivit acestuia, a fost testat un accelerator avansat, un nou sistem de de propulsie pe bază de combustibil lichid, care avea montat în el "baterii nucleare", aceasta însemnând în limbaj militar noi surse de energie pe bază de izotopi.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News