Textul acordului politic semnat de România cu Ucraina este asemănător cu cele semnate de alte state, vizând domenii de cooperare cu relevanţă pentru consolidarea capacităţii Ucrainei de a se apăra şi de a combate agresiunea rusă, în conformitate cu prevederile Cartei ONU, şi pentru întărirea securităţii României, potrivit Agerpres.
Acordul sistematizează, practic, cooperarea existentă între România şi Ucraina în diverse domenii, stabilind, în acelaşi timp, un cadru politic pentru continuarea acestei cooperări şi identificând o serie de direcţii de acţiune prioritare, în beneficiul ambelor părţi şi în beneficiul securităţii regionale.
,,Împreună cu președintele Zelenski, am semnat astăzi, la Washington, un acord bilateral privind cooperarea în domeniul securității. Ne alăturăm altor aliați și parteneri, dând curs angajamentului pe care l-am luat prin Declarația G7 de la Vilnius'', a precizat Klaus Iohannis într-un scurt mesaj publicat pe contul de X/Twitter.
Together with President @ZelenskyyUa, I signed today, in Washington, a bilateral agreement ????????-???????? on security cooperation. We are joining other Allies & partners, by following-up on the commitment we took through the #G7 Declaration in #Vilnius: https://t.co/kQ6kfiBQU5. pic.twitter.com/sCIVSnBQQq
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) July 11, 2024
Liniile de negociere au fost aprobate de preşedintele şi prim-ministrul României, iar acordul reafirmă angajamentele politice din declaraţiile semnate de preşedinţii celor două state în iunie şi, respectiv, octombrie 2023.
Acordul semnat de România include şi domenii de interes specific în relaţia bilaterală, inclusiv aspecte legate de angajamentul Ucrainei de a continua reformele necesare în parcursul său european şi euroatlantic, de respectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, de cooperare în combaterea criminalităţii transfrontaliere.
Documentul semnat la Washington are strict valoare politică, nu juridică
Declaraţia prevede în mod expres faptul că implementarea angajamentelor şi a cooperării se face în conformitate cu legislaţia naţională, europeană şi internaţională aplicabilă.
În acelaşi timp, toate activităţile ce decurg din acest acord se desfăşoară în limitele resurselor existente, ţinând cont de interesele părţii române.
Acordurile semnate de Ucraina cu semnatarii Declaraţiei G7+, între care şi România, au fost lansate public, pe marginea Summitului aniversar al NATO de la Washington, la 11 iulie 2024. Cu această ocazie a fost lansat şi un Pact pentru Ucraina (Ukraine Compact) la care participă toate statele care s-au asociat la Declaraţia G7+ şi ulterior au semnat acorduri bilaterale de securitate cu Ucraina.
Numărul mare de state participante confirmă soliditatea sprijinului internaţional pentru Ucraina în actualul context de securitate, dar şi pe termen lung. Semnarea acordului politic bilateral şi participarea României la acest pact sunt dovada poziţiei consecvente de sprijin pentru Ucraina şi corespund interesului de securitate al României ca Ucraina să respingă agresiunea rusă.
Ucraina a încheiat acorduri cu 22 de semnatari ai Declaraţiei G7+, inclusiv Uniunea Europeană, şi continuă negocierile cu toţi ceilalţi semnatari. Aceste acorduri confirmă relevanţa şi importanţa deosebită a Declaraţiei şi a sprijinului internaţional pentru Ucraina. Toate aceste acorduri au o structură asemănătoare, prezentând sprijinul deja oferit şi identificând priorităţi pentru cooperarea viitoare cu Ucraina, cu accent asupra cooperării în domeniul militar şi de securitate, în sens larg, dar fără a se limita strict la aceasta.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News