România vrea să-și mărească efectivele Armatei române la 100.000 de militari. De ce e o idee bună, dar care va fi greu de implementat

Liviu Bejenariu |
Data actualizării: | Data publicării:
Militari francezi și români din cadrul Grupului de Luptă al NATO condus de Franța în România, în timpul unor exerciții comune. Foto: Ministerul Apărării Naționale
Militari francezi și români din cadrul Grupului de Luptă al NATO condus de Franța în România, în timpul unor exerciții comune. Foto: Ministerul Apărării Naționale

Ministrul Apărării Angel Tîlvăr a anunțat recent că România dorește să-și mărească efectivele Armatei cu 20.000 de militari în contextul războiului rus împotriva Ucrainei. Ideea e una bună, dar se lovește de o problemă majoră în țară, anume resursa umană.

Publicitate

Un demers dificil anunțat de ministrul Angel Tîlvăr, în contextul în care multe persoane părăsesc sistemul iar atragerea tinerilor se face cu mare dificultate. Într-un interviu acordat postului de televiziune Antena 3 CNN, la mijlocul acestei luni, ministrul Angel Tîlvăr a vorbit de mărirea efectivelor Armatei României cu 20.000 de militari.

„Ne dorim să mărim efectivele Armatei Române de la 80.000 la 100.000, având în vedere evoluțiile complicate de la granițele noastre. Dar acest lucru ține și de buget și de posibilitățile pe care le avem”, a declarat acum două săptămâni Angel Tîlvăr, ministrul Apărării.

 

Armata României la 100.000 de militari activi, o idee bună dar greu de implementat

 

2. Sursă foto... (pistol-mitraliera-mapn-trageri-romania_36906800.jpg)

Sursă foto: MApN

Acest lucru e subliniat și de generalul (r.) Marius Crăciun, fost comandant al Forţelor pentru Operaţiuni Speciale (FOS), în ultimul podcast Obiectiv EuroAtlantic difuzat de DefenseRomania. Generalul (r.) Crăciun a salutat anunțul ministrului Tîlvăr, dar a atras atenția că e nevoie de un efort major pentru a atrage resursă în Armată, efort ce va trebui să se centreze inclusiv pe calitatea vieții cât și pe nivelul soldelor. 

„Colegii de la Ministerul Apărării, Ministerul de Interne și alte structuri de securitate ale statului român au azi probleme cu resursa umană. E dificil de găsit candidați care să se încadreze în funcții. Ministrul Apărării Angel Tîlvăr, care face o treabă foarte bună, a anunțat recent creșterea Armatei României la 100.000 de oameni, dar din păcate mesajul public și politic nu e cel care trebuie sau nu sunt transmise niște idei. La Armată solda trebuie să fie încurajatoare (...) dar se pot găsi o serie întreagă de soluții pentru cei care doresc să execute o formă de serviciu militar. Sunt foarte mulți care doresc, dar legal nu au posibilitatea să o facă. Trebuie găsite forme prin care o serie întreagă de tineri să se poată pregăti. Statul român trebuie să-și pregătească o rezervă care în caz de război să poată fi mobilizată. Încă nu am făcut acest lucru”, a punctat generalul (r.) Crăciun.

 

Rezerva, eterna problemă

 

3. Foto: Forț... (romania-armata_40908900.jpg)

Foto: Forțele Terestre Române

Situația la nivelul rezervei e una sumbră. În 2021, cu puțin timp înainte de declanșarea celei mai mari crize de securitate în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, prin decizia Rusiei de a invada pe scară largă Ucraina, și generalul (r.) Virgil Bălăceanu, președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România (AORR), atrăgea atenția tot la DefenseRomania că rezerva e „doar pe hârtie”.

„Ultimii ani au însemnat o direcționare evidentă în documentele de planificare ale MApN și în pregătirea unor pregătiri legislative a problematicii restartării, reconsolidării și modernizării Armatei României. Aici problemele erau serios. Atât de serioase încât în definitiv nu puteam vorbi decât de o rezervă pe hârtie pentru că cei păstrați în planurile operaționale de mobilizare nu mai aveau nici vârsta corespunzătoare, dar mai ales nu mai aveau pregătirea corespunzătoare.

Din 2007 când serviciul militar obligatoriu a fost suspendat nu au mai fost executate activități propriu zise de pregătire a rezervei ci doar niște exerciții de mobilizare care nu însemnau decât o verificare a evidenței rezerviștilor”, preciza la vremea respectivă generalul (r.) Virgil Bălăceanu.

În pofida faptului că e foarte greu de ajuns la nivelul Poloniei în ceea ce privește rezerva și programele dedicate rezerviștilor voluntari, președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România (AORR) e de părere că problematica rezervei trebuie să fie regândită pe cel puțin trei dimensiuni: Rezerva voluntară, stagiul militar voluntar în termen, efectuarea unor stagii de pregătire (convocări) a rezerviștilor din rezerva națională.

CITEȘTE ȘI: Generalul (r.) Bălăceanu avertizează: Poarta Focșanilor e în continuare punctul vulnerabil al Armatei României într-un posibil război

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel