România vrea o prezență de 10.000 militari NATO pe teritoriul ei

Convoi britanic al Royal Army, traversând România. Sursă foto: UK Defence Journal
Convoi britanic al Royal Army, traversând România. Sursă foto: UK Defence Journal

10.000 de trupe NATO ar putea ajunge în foarte scurt timp în România. Anunţul a fost făcut chiar de Ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

Ministrul a spus aseară, într-un interviu acordat jurnalistului Radu Tudor și postat pe blogul său, că cel puţin două brigăzi ale trupelor NATO ar trebui să existe pe teritoriul României.

“Ne interesează o prezență robustă pe frontul și flancul estic a trupelor NATO. Prezență robustă, înaintată și dacă se poate, noi milităm pentru existența a minimum două brigăzi pe teritoriul României.

Suntem în proceduri pentru a aduce unele unități de apărare în zona antiaeriană, în zona dronelor, în zona marină.

Toate analizele noastre arată cu acesta nu este un război care se va termina prea curând, va fi probabil de durată. Sperăm însă să poată fi localizat la o anumită zonă, așa cum se pare că se întâmplă. Să sperăm că se va putea trece totuși la faza de negocieri foarte repede și de oprire a focului”, a precizat Vasile Dîncu.

 

Summit istoric NATO la Madrid 

 

Liderii statelor membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) se reunesc la 29-30 iunie 2022, la Madrid, într-o întâlnire importantă la nivel înalt pentru viitorul organizaţiei precum şi în contextul situaţiei tensionate de la graniţa flancului estic al NATO dat fiind conflictul din Ucraina.

În 28-29 iunie 2022, este organizat, în marja summitului, Forumul Public NATO, de către Institutul Regal Elcano, German Marshall Fund, Atlantic Council şi NATO. În cele două zile de discuţii, experţi invitaţi şi oficiali ai statelor Alianţei discută pe marginea provocărilor cu care se confruntă în prezent organizaţia.

Consiliul Nord-Atlantic, principalul for decizional pentru organizaţie, se întruneşte în cele două zile (29-30 iunie), agenda discuţiilor cuprinzând unele dintre cele mai importante subiecte pentru organizaţia nord-atlantică. Lucrările Consiliului Nord-Atlantic sunt conduse de secretarul generalul al organizaţiei, norvegianul Jens Stoltenberg.

Angajamentul comun pe termen lung de apărare a spaţiului nord-atlantic este reafirmat cu acest prilej de liderii statelor membre, urmând să fie pusă în discuţie consolidarea apărării comune prin măsuri de îmbunătăţire a prezenţei avansate pe flancul estic, în special ca urmare a ocupării Crimeii în 2014 de Federaţia Rusă şi pe fondul războiului din Ucraina. În prezent, peste 40.000 de soldaţi se află sub comandă directă a NATO, alături de facilităţi logistice aeriene şi maritime, existând în prezent dezbaterea posibilităţii extinderii acestui cuantum la peste 300.000 de soldaţi. Statele membre de pe Flancul Estic au cerut, în repetate rânduri, întărirea posturii avansate de apărare a Alianţei. Treptat, numărul grupurilor de luptă NATO a crescut, ajungând în prezent la opt astfel de dislocări care acoperă graniţa Alianţei de la Marea Baltică la Marea Neagră, potrivit NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel