România vorbește despre acțiunile ostile ale Rusiei din Marea Neagră. „Este o nouă escaladare”

Photo source: New Strategy Center
Photo source: New Strategy Center

Ministrul român de externe Luminița Odobescu a declarat la Zagreb că incidentul de ieri este o nouă escaladare a Rusiei și o încălcare a dreptului internațional și că aceasta arată planurile Rusiei pentru zona Mării Negre și libertatea de navigație în această zonă.

Șeful diplomației române a avertizat la Zagreb că dronele rusești violează spațiul aerian al României, „ceea ce reprezintă o situație gravă”.

De asemenea, referindu-se la atacul cu rachete rusești asupra unei nave comerciale din Marea Neagră, ministrul român de externe a precizat că actul Rusiei este o nouă escaladare a războiului din Ucraina.

Joi, Ucraina a acuzat Rusia că folosește bombardiere strategice pentru a ataca o navă de marfă civilă care transporta cereale ucrainene în Egipt.

Ulterior, România a anunțat că nava a fost lovită în zona economică exclusivă a României. Nu au fost victime, iar nava s-a îndreptat spre portul Constanța pentru a evalua avariile. Zona economică este o zonă aflată în continuarea apelor teritoriale ale unei țări și se poate extinde până la maximum 200 de mile marine.

 

Convorbiri cu Statele Unite 

 

Urmare incidentului cu drone rusești, dar și atacului cu rachete asupra unei nave comerciale din Marea Neagră, ministrul român de externe Luminița Odobescu a purtat o discuție telefonică cu Antony Blinken, secretarul de stat al SUA.

Luminița Odobescu a salutat sprijinul și solidaritatea SUA și Aliaților cu România și a subliniat importanța menținerii evoluțiilor din Marea Neagră și din regiune în atenția constantă a NATO.

Cei doi oficiali au discutat joi, 12 septembrie 2024, privind situația de securitate regionalǎ, inclusiv încălcarea spațiului aerian al României în urma atacurilor ruse asupra porturilor fluviale ucrainene.

A fost abordată și atacarea de către Rusia în Marea Neagră a unei nave comerciale care transporta cereale.

A salutat reiterarea, de către omologul american, a angajamentului SUA de a apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat. A arătat că Aliații trebuie să implementeze toate angajamentele asumate în vederea asigurării securității spațiului euro-atlantic, în general, și în regiunea Mării Negre în special.

Cei doi oficiali au discutat despre evoluțiile recente privind sprijinul pe care îl acordă Ucrainei împotriva agresiunii ilegale și nejustificate a Federației Ruse. Partea americană a reiterat aprecierea pentru decizia României de a dona un sistem PATRIOT Ucrainei, donație cu importanță deosebită în contextul continuării atacurilor aeriene ruse împotriva infrastructurii civile ucrainene. Secretarul de stat american a subliniat angajamentul SUA de a continua măsurile în vederea consolidării capacității de apărare a României. 

Șefii celor două diplomații și-au reiterat sprijinul pentru Republica Moldova în eforturile sale de a respinge acțiunile hibride ale Rusiei, care vizează inclusiv influențarea rezultatului proceselor electorale din luna octombrie.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel