România și-a anunțat oficial decizia de a achiziționa F-35 Lightning II în aprilie 2023, deși pe surse se știa de mai mult timp acest lucru. Administrația Prezidențială a anunțat atunci că „procesul de modernizare a Forțelor Aeriene Militare va continua prin achiziționarea de avioane de ultimă generație F-35.
În prezent după retragerea avioanelor MiG-21 din servicium România operează o escadrilă de F-16 Fighting Falcon formată din 17 avioane achiziționate din Portugalia, fiind în proces de achiziția a încă 32 de F-16 din Norvegia.
Cele 32 de avioane F-16 AM/BM norvegiene sunt în configurație M6.5.2, iar contractul include și motoare de rezervă și suport logistic.
Și prima escadrilă achiziționată din Portugalia și celelalte două care vor veni din Norvegia sunt trecute prin programul Mid-Life Update (MLU) Block 15.
Avioanele F-16 mai au resursă de aproximativ 10 ani și vor trebui să asigure tranziția către F-35 Lightning II.
România are planuri mari: Industria de apărare să fie implicată în achiziția de F-35
F-35, sursă foto: Lockheed Martin
Cu toate că nu avem încă un calendar al achiziției de F-35, despre numărul acestora nici nu poate fi vorba iar cel mai optimist scenariu ar fi ca primele avioane să ajungă undeva în primii ani ai deceniului 2030, România visează ca industria de apărare să fie implicată în achiziția avioanelor de generația a V-a.
Această declarație a fost făcută de Florin Spătaru, până de curând fost ministru al Economiei - în subordinea căruia s-a aflat industria de apărare, și în prezent consilier de stat al premierului Marcel Ciolacu.
„Industria de apărare poate să asigure serviciile pentru mentenanța echipamentelor care sunt în acest moment în funcțiune. Livrează componente, muniție standard NATO și non-NATO, dar la Uzina Mecanică București spre exemplu, în parteneriat cu General Dynamics, se produc transportoarele Piranha 5. Deci putem spune că o parte din aceste echipamente se produc, dar e doar un început. Pentru că proiectele de anvergură, inclusiv acest proiect de achiziție al avioanelor F-35, trebuie să includă o componentă importantă națională atât pentru producția de subansamble, dar și pentru asigurarea mentenanței”, a precizat Florin Spătaru, într-un interviu acordat DC News, anunțând că o strategie care va reorganiza industria de apărare va urma să fie implementată în viitorul apropiat.
Strategie pentru reorganizarea și retehnologizarea industriei de apărare din România: Obiectivul e ca în acționariatul companiilor de stat să se regăsească mari companii internaționale
Fostul ministru și actualul consilier al prim-ministrului Ciolacu a adăugat că se lucrează la implementarea unei strategii pentru industria de apărare care să ducă la reorganizarea industriei, retehnologizarea ei iar în acționariatul companiilor din industria de apărare din România să se regăsească giganți internaționali.
„Trebuie spus foarte clar că industria de apărare a României a trăit de pe urma investițiilor din perioada anilor 1970-1980. Fondurile alocate pentru industria de apărare au fost minimale la nivel de minimă rezistență. În timpul mandatului meu am alocat 800 de milioane de lei, bani pentru investiții în noi capacități de producție și retehnologizarea unităților de producție cu capital de stat. Dar avem nevoie de o strategie și un parcurs pe termen mediu care poate poziționa România ca un furnizor european și internațional de produse, echipamente și servicii pentru industria de apărare. Am finalizat și transmis către Guvern și CSAT strategia pentru industria de apărare. Ea urmează să fie discutată și aprobată iar în perioada următoare vom veni cu proiecte concrete și fonduri pentru acest sector.
Deoarece cele 800 de milioane de lei sunt necesare, dar insuficiente pentru a putea moderniza acest sector.
Obiectivul e să fie atrase companii internaționale cu reputație în acționariatul acestor companii, să venim cu aport de capital, dar pe de altă parte să dezvoltăm instrumentele necesare pentru ca statul român să poată livra inclusiv în regim G2G (n.r. - Guvern la Guvern) către alte state cu care avem colaborări. (...) Se fac licitații pentru aceste retehnologizări, strategia pentru industria de apărare va urma să fie realizată iar apoi va urma o restructurare și reorganizare a industriei de apărare, dezvoltarea unei platforme de legătură între industria de stat și industria privată”, a conchis Florin Spătaru.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News