În prezent, la nivelul MApN sunt active, în diferite stadii, peste 70 de programe de înzestrare și achiziții semnificative de echipamente pentru toate categoriile de forțe (Forțe Terestre, Forțe Aeriene, Forțe Navale și Forțe pentru Operații Speciale).
Dintre acestea, 27 de programe au contracte în derulare, anunță ministerul.
O serie de programe de achiziții se află în faza evaluării ofertelor, iar cel mai important program pentru care așteptăm o decizie a MApN este SHORAD-VSHORAD, sistemul integrat de apărare aeriană, cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune.
De asemenea, anul acesta vor fi inițiate alte două programe mult-așteptate de militarii români:
Armamentul individual tip NATO, fiind incluse aici pușca de asalt, pistolul, armamentul specializat (puști semiautomate sau de precizie, lansatoare de grenade etc);
Mașina de luptă a infanteriei, pe șenile – MLI.
Corveta ușoară din Turcia ajunge peste 6 luni, dacă Parlamentul aprobă achiziția
Un capitol aparte în înzestrarea Armatei o reprezintă Forțele navale, categoria de arme poate cea mai văduvită la capitolul tehnică modernă de luptă.
În contextul în care România tergiversează de ani de zile achiziția de nave de luptă, situația volatilă din Marea Neagră reclamă o Marină militară care să poată asigura securitatea navelor și proiectelor României, gândindu-ne în special la viitoarea exploatare a gazelor din perimetrul Neptune Deep.
CSAT a aprobat, în luna martie 2025, dotarea Forțelor Navale Române (FNR) cu o navă nouă, de tip corvetă ușoară, capabilă să execute, în cel mai scurt timp, o multitudine de misiuni, în vederea inițierii demersurilor necesare de către Ministerul Apărării Naționale pentru realizarea achiziției.
La acest moment, MApN pregătește scrisoarea care va fi trimisă către Parlamentul României, pentru aprobarea achiziției, așa cum cere cadrul legislativ actual, având în vedere că acest contract va depăși 100 milioane de euro.
Timpul de livrare este extrem de scurt, de aproximativ 6 luni, în configurația actuală.
Ulterior, vor demara lucrări de dotare a acesteia, într-un șantier din România, cu sistemele de luptă solicitate de FNR, deoarece nava HISAR mai are nevoie de o serie de modificări pentru a fi pe deplin integrată cu sistemele de luptă ale Armatei României.
Nava de tip corvetă ușoară este dotată cu sisteme moderne de navigație și comunicații și, de asemenea, dispune de o gamă foarte largă de senzori și sisteme de arme de ultimă generație, ceea ce asigură navei un potențial combativ ridicat în toate mediile de luptă. Aceasta dispune de un hangar care asigură facilități pentru un elicopter mediu și pentru o aeronavă fără pilot.
Dotarea Forțelor Navale cu o navă de tip corvetă ușoară din clasa HISAR contribuie la consolidarea capabilităților destinate executării unui spectru larg de misiuni în zona de responsabilitate a Românei, precum protecția elementelor de infrastructură critică maritimă, misiuni de patrulare și misiuni de luptă independente sau în cadrul unor grupări navale.
Cu toate acestea, o singură astfel de navă este total insuficientă pentru nevoile României în Marea Neagră. Prioritatea României pentru modernizarea Forțelor sale Navale o reprezintă în continuare achiziția de nave de patrulare (OPV – Offshore Patrol Vesel), eventual și de fregate noi.
Ce sunt OPV-urile, denumite popular și corvete ușoare
Nava de Patrulare OPV 2600 HUNAIN, construită de Damen la Galați pentru Marina Pakistanului
OPV (Offshore Patrol Vessel) sunt nave de patrulare oceanică, folosite în principal pentru misiuni de supraveghere, securitate maritimă, combaterea pirateriei, operațiuni de căutare și salvare, precum și pentru protecția zonelor economice exclusive (ZEE).
Aceste nave sunt considerate mai mari și mai bine echipate decât navele de patrulare de coastă, dar mai mici și mai puțin puternic înarmate decât fregatele sau distrugătoarele.
Uneori sunt denumite și corvete ușoare, în special atunci când primesc un armament mai avansat.
În regiune Bulgaria are și ea în derulare un astfel de program.
România s-a orientat către OPV-uri după anularea contractului „Corveta multifuncțională” care prevedea achiziția a patru corvete de tip Gowind 2500, care ar fi trebuit produse de francezii de la Naval Group în România. Naval Group împreună cu Șantierul Naval Constanța au câștigat licitația, dar contractul a fost anulat după neînțelegeri între compania franceză și Șantierul Naval Constanța.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News