UPDATE
Conform ultimelor informații, Agenția Europeană de Apărare (EDA) așteaptă păreri din partea industriei înainte de a lansa consultările finale cu statele membre Cipru, Grecia, România și Spania, pentru a lansa un program în 2020 pentru modernizarea sau achiziționarea flotelor principale de tancuri de luptă Leopard 2. Efortul va avea ca scop modernizarea celorlalte modele de tancuri Leopard la echivalentele Leopard 2A7 sau achiziționarea acestora, potrivit agenției.
"Obiectivul nostru este acela de a obține o maximă comunitate între aceștia în momentul în care își îmbunătățește tehnica", a declarat o sursă EDA, adăugând că programul va implica aproximativ 200 de tancuri Leopard, plus un nou batalion de tancuri de către România, lucrarea de modernizare în valoare de "câteva sute" de milioane de euro. Programul va include opțiuni de upgrade.
Flotele de blindate Leopard din cele patru țări diferă în prezent de Leopard 2E și de Leopard 2EL din Grecia, care sunt echivalente cu versiunea Leopard 2A6, la modelul 2A5 al României.
În urma negocierilor din 2018, când erau interesate de acest program nouă țări, numărul acestora s-a restrâns la patru, iar agenția a lansat industriei de apărare o consultare preliminară în aprilie 2019. Aceasta solicită să propună soluții tehnologice economice pentru a suplini cât mai multe cerințe dintre cele patru țări.
Cei doi contractori de la Leopard 2 - Krauss-Maffei Wegmann și Rheinmetall - sunt așteptați să răspundă cererii până pe 18 iulie oferind o abordare completă a capabilităților. Observând că cerințele celor patru țări implică aproximativ 200 de sisteme și subsisteme, sursa a spus: "Sperăm să obținem o înțelegere de 90% sau mai mult".
Cu soluțiile în mână, agenția va organiza apoi alte două întâlniri cu cele patru ministere naționale ale apărării, cu scopul de a demara programul în 2020, urmate de primele livrări de tancuri modernizate începând cu anul 2022.
Știrea inițială
Valoarea contractului s-ar ridica la câteva sute de milioane de euro. Informaţia a fost comentată şi de analistul militar Radu Tudor, la Antena 3.
"E o veste foarte bună şi o confirmare a faptului că se negociază un concept integrat de apărare pe plan european. Să spunem că tot acest efort al României este mai mult decât necesar şi se produce din bugetul exclusiv al Armatei Române. Dacă România va dezvolta la Aerostar Bacău un centru de mentenanţă pentru avioanele F-16, am putea atrage şi alte ţări, lucru care s-ar putea întâmpla şi pentru tancuri, dacă vom avea un centru de mentenanţă", a declarat Radu Tudor.
Vezi și: Aerostar Bacău, furnizor pentru sistemul Patriot al Raytheon
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News