România va achiziționa F-35, dar marea întrebare e numărul lor. Gen. (r.) Mîndrescu: O flotă mixtă F-35 și F-16 - cel mai probabil scenariu după 2030

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
F-35, sursă foto: Lockheed Martin
EXCLUSIV
F-35, sursă foto: Lockheed Martin

România a făcut primii pași oficiali către F-35 Lightning II, după ce la începutul lunii aprilie Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat ”concepției de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a”. Se naște însă marea întrebare: Câte avioane F-35 ne vom putea permite?

Dacă totul decurge conform planului, primele aeronave F-35 ar putea ajunge în dotarea Forțelor Aeriene române după anul 2035, așa cum anticipa săptămânile trecute și general-maior dr. ing. Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente.

”Armata României își propune ca, după 2030, să realizeze prima capabilitate operațională, prima escadrilă de avioane F-35”, dezvăluia general-maior Incicaș.

Provocarea însă va fi una uriașă, nu doar în ceea ce privește pregătirea piloților, dar și a tehnicienilor de la sol și mai ales a infrastructurii pentru avioane de generația a V-a. 

 

Câte F-35 își va permite România? Scenariul unei flote mixte formate din F-16 și F-35 după 2030 e foarte plauzibil

 

1. Machetă a ... (f-35-romania-2-copy_94027300.jpg)Machetă a F-35 Lightning II cu cocarda României, prezentată de Lockheed Martin la BSDA 2022. Foto: DefenseRomania

Generalul de brigadă (r.) Mircea Mîndrescu, primul comandant român al Joint Analysis and Lessons Learned Centre, la Lisabona (NATO), prezent la Obiecitv EuroAtlantic, emisiune difuzată săptămânal de DefenseRomania, a atras atenția asupra faptului că întregul proces de achiziție al F-35 va trebui pregătit ca la carte.

Totodată, în momentul în care vom avansa cu programul va trebui să știm și câte avioane F-35 ne vom permite. În fond, totul ține de planificare.

„În momentul în care demarăm F-35 va trebui să ne gândim câte avioane ne permitem. F-35 e o mașinărie de luptă fantastică. Americanii dezvoltă acum inclusiv sisteme de UAV-uri controlate de F-35. Ne vom permite 10 avioane de exemplu? Dar dacă avem nevoie de 20 de avioane datorită geografiei țării? Întotdeauna trebuie să ne gândim și la cantitate. La efecte și cum producem aceste efecte prin doctrina și oamenii de care dispunem”, a precizat generalul (r.) Mîndrescu, care a conchis că cel mai probabil după 2030 va exista o flotă mixtă de avioane F-16 și F-35.

Totodată, în ceea ce privește F-16, generalul (r.) Mircea Mîndrescu spune că specialiștii din cadrul Ministerului Apărării vor trebui să evalueze dacă cele trei escadrile planificate în urmă câțiva ani mai răspund nevoilor actualei arhitecturi de securitate.

„Trebuie să ne gândim la efecte. Modul fundamental în care trebuie gândită o capabilitate militară e ce trebuie să facă ea pentru a câștiga un război și pentru a apăra țara. Cu alte cuvinte, ce vrem noi cu capabilitatea aeriană. (...) Nu mă transform sau mă erijez în specialist, dar noi trebuie să ne gândim dacă numărul de 48 de avioane (n.r. - F-16 Fighting Falcon), la care am ajuns acum foarte mulți ani, mai satisface condițiile de azi. Nu dau eu răspunsul, specialiștii vor trebui să-l dea”, a adăugat acesta.

Urmărește integral emisiunea Obiectiv EuroAtlantic, ediția „Sub steag fals. Cine a atacat Kremlinul?”, în care generalul (r.) Mircea Mîndrescu analizează și frontul ucrainean

Youtube video image

 

Până la F-35 așteptăm primele F-16 Fighting Falcon

2. F-16 Fight... (f_16_romania_94835700.jpg)F-16 Fighting Falcon aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române. Foto: Ministerul Apărării Naționale

Pe data de 15 mai 2023 aviația militară a României va retrage din serviciu bătrânele MiG-21. România a achiziționat recent 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia, la un preț de 388 de milioane de euro, pentru a asigura tranziția către F-35.

Cele 32 de avioane F-16 AM/BM norvegiene sunt în configurație M6.5.2, iar contractul include și motoare de rezervă și suport logistic.

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare o escadrilă completă formată din 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6.

Programul F-35 va fi implementat după 2030, moment în care România va deține deja 49 de avioane F-16.

Însă resursa de viață a celor 32 de F-16 norvegiene este limitată la maximum 10 ani. Cele 17 avioane F-16 achiziționate din Portugalia au o resursă mult mai mare, fiind la jumătatea vieții.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel